Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Αϊτή: αρχίζει το Μεγάλο Φαγοπότι

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Το 2001, λίγο μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, είχε δημοσιευτεί στη Νιου Λεφτ Ρίβιου ένα άρθρο του Μάικ Ντέιβις, ενός σημαντικού αμερικανού ιστορικού των πόλεων, ο οποίος προέβλεπε ότι ο οικονομικός κλάδος που θα παρουσιάσει άνθηση είναι αυτός της ασφάλειας και της επιτήρησης. Η πρόβλεψή του επαληθεύτηκε .
Στην Αϊτή, πριν καν κατακαθίσει ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε από το σεισμό, πριν καν θαφτούν τα πτώματα, οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας σπεύδουν να πάρουν μέρος στο μεγάλο φαγοπότι της ανοικοδόμησης και της αναδιάρθρωσης. Σε πρόσφατο άρθρο του στο περιοδικό Νέισιον ο Τζέρεμι Σκέιχιλ, ένας βραβευμένος ερευνητής δημοσιογράφος, συγγραφέας ενός βιβλίου για την περιβόητη Μπλακγουότερ, γράφει πώς μια τέτοια αμερικανική εταιρεία διαφημίζει σε ένα νέο ιστότοπό της τις υπηρεσίες που προσφέρει στην Αϊτή. Έτσι, μαθαίνουμε ότι η εταιρεία «παρέχει επαγγελματικών προδιαγραφών ασφάλεια ενάντια σε κάθε απειλή για την ευημερία της Αϊτής (...) ενάντια σε βανδαλισμούς και λεηλασίες. Ο λαός της Αϊτής θα συνέλθει με τη βοήθεια των καλών ανθρώπων από όλο τον κόσμο». Υπόσχεται ένοπλη προστασία στα εργοτάξια, στη μεταφορά προϊόντων και στην αντιμετώπιση των «εργατικών ταραχών». (βλ. www.thenation.com/doc/20100201/scahill).
Η εταιρεία δηλώνει ότι έχει αναλάβει «χιλιάδες επιτυχείς αποστολές στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν» ενώ το όλο το προσωπικό της είναι «πρώην στρατιωτικοί και αξιωματικοί». Επίσης ο Σκέιχιλ γράφει ότι το ισχύον αμερικανικό πρόγραμμα βάσει του οποίου ένοπλες εταιρείες σεκιούριτι εργάζονται για το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Ιράκ (Worldwide Personal Protection Program) πρωτοεφαρμόστηκε στην Αϊτή επί Κλίντον! Κατά την ανατροπή του, το 2004, ο τότε πρόεδρος Αριστίντ «προστατευόταν» από μια ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, τη Στιλ Φούντεισιον.
Από τη μια στην Αμερική οργανώνονται τηλεοπτικοί φιλανθρωπικοί Μαραθώνιοι με λαμπερούς και καλοπροαίρετους, γιατί όχι, σταρ του Χόλιγουντ και, από την άλλη, τα κοράκια των εργολάβων και των σεκιουριτάδων ακονίζουν τα νύχια τους. Φυσικά ούτε λόγος να χαρακτηριστούν οικονομικοί και περιβαλλοντικοί πρόσφυγες οι Αϊτινοί που αναπόφευκτα θα προσπαθήσουν να βρουν καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού.

***
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΠΡΙΝ», της Κυριακής 24 Ιανουαρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου