Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Εξελιγμένο φακέλωμα


Το φακέλωμα μιας ολόκληρης κοινωνίας και συγκεκριμένα των εργαζομένων αποκτά στη Γερμανία, την εμπροσθοφυλακή της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, ακόμα πιο ...εξελιγμένη μορφή. Από την πρώτη του χρόνου μπαίνει σε λειτουργία μια τεράστια βάση δεδομένων με προσωπικά στοιχεία 40 εκατομμυρίων εργαζομένων. Τα στοιχεία που θα δίνουν οι εργοδότες, φακελώνοντας όλους τους εργαζομένους τους, με αναλυτικά ερωτηματολόγια, που θα παραδίδονται σε έναν κεντρικό υπολογιστή ονόματι ELENA (από τα αρχικά των λέξεων Elektronischer Entgeltnaschweis), στον οποίο θα συγκεντρώνονται κάθε είδους πληροφορίες.
Από μισθολογικά στοιχεία, απουσίες από την εργασία, ασθένειες, συμμετοχή σε απεργιακές κινητοποιήσεις και λοιπή δραστηριότητα μέσα στο χώρο δουλειάς, πιθανές παρατηρήσεις ή πειθαρχικές κυρώσεις που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι και φυσικά και η συνδικαλιστική δράση, κάτι που έχει μεγάλη σημασία ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο καπιταλιστικής κρίσης.
Αυτές οι πληροφορίες για 40 εκατομμύρια εργαζόμενους θα έχουν εκτός των άλλων και την εξής λειτουργία: Θα συνεκτιμώνται για να «πέσει μαχαίρι» σε επιδόματα που ενδέχεται να ζητήσουν κάποιοι εργαζόμενοι. Ετσι από το 2012 οι λεγόμενες γερμανικές υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, που έτσι και αλλιώς έχουν πετσοκοφτεί τα προηγούμενα χρόνια επί σοσιαλδημοκρατικών και χριστιανοδημοκρατικών κυβερνήσεων ή κυβερνήσεων συνεργασίας τους, θα μπορούν να αποκλείουν εργαζόμενους.
Ο διακηρυγμένος στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι «να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να αποφεύγονται οι απάτες στη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας, φτώχειας και άλλων». Η πραγματική επιδίωξη είναι να εξασφαλίσουν να μην μπορεί κανείς να σηκώσει κεφάλι για να περνάνε απρόσκοπτα όλα τα αντιλαϊκά μέτρα. Το δρόμο για αυτό το εξελιγμένο φακέλωμα είχε ανοίξει το 2002 η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Σρέντερ σε συνεργασία με τους «Πράσινους» του Γιόσκα Φίσερ και συνέχισαν όλες οι κυβερνήσεις όποιας παραλλαγής, συμπεριλαμβανομένων και των λεγόμενων «αριστερών» όπως η τοπική κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών - Λίκνε (Αριστερά) στο Βερολίνο.

Ριζοσπάστης, Κυριακή 10 Ιανουρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου