Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Το Σταθεροποιητικό Πρόγραμμα του 1985 και η ΣΣΕΚ

...Τον Οκτώβρη του 1985 ανακοινώθηκε το «Σταθεροποιητικό Πρόγραμμα». Αρχιτέκτονάς του ήταν ο Κ. Σημίτης, τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, που ανέλαβε να υλοποιήσει την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου.
...Στην τότε διοίκηση της ΓΣΕΕ την απόλυτη πλειοψηφία είχε η ΠΑΣΚΕ (26 έδρες στις 45) και σοβαρές δυνάμεις η Αριστερά, καθώς η ΕΣΑΚ-Σ (η τότε παράταξη του ΚΚΕ) είχε 17 έδρες και το ΑΕΜ (η τότε παράταξη του ΚΚΕ εσ.) 2 έδρες.
...Στις 16/10/85 έγινε ολομέλεια της ΓΣΕΕ για την έγκριση των μέτρων της κυβέρνησης. Επτά μέλη της ΠΑΣΚΕ διαφώνησαν, η συνεδρίαση κατέληξε σε ισοψηφία και ξέσπασε κρίση στην ηγεσία της ΓΣΕΕ. Την επόμενη μέρα, ο Α. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη διαγραφή των συνδικαλιστών από το ΠΑΣΟΚ. Τις επόμενες μέρες διασπάστηκε η ΠΑΣΚΕ. Το κομμάτι που διαφώνησε με την κυβέρνηση συγκρότησε τη ΣΣΕΚ (Σοσιαλιστική Συνδικαλιστική Εργατοϋπαλληλική Κίνηση).
...Το 1986 ο Σημίτης αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Ο Α. Παπανδρέου αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να πάει στις εκλογές του 1989 με το σύνθημα: «Τσοβόλα δώστα όλα» (ο Τσοβόλας είχε αναλάβει υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Τα παραπάνω είναι αποσπάσματα από άρθρο της Μαρίας Μπόλαρη «1985-87: Η ανατροπή του προηγούμενου Σταθεροποιητικού Προγράμματος ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Η ιδρυτική διακήρυξη της ΣΣΕΚ

ΣΣΕΚ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 1986

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου