Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων

Σ Υ Ν Τ Ο Ν Ι Σ Τ Ι Κ Ο
Σωματείων και Ομοσπονδιών
ΕΝΑΝΤΙΑ στην κατάργηση-συρρίκνωση Δημοσίων κοινωφελών φορέων, στις απολύσεις-εφεδρεία-διαθεσιμότητα και το μισθολόγιο-φτωχολόγιο
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Κατρούγκαλο
Τα Σωματεία και οι Ομοσπονδίες που συσπειρώθηκαν στο Συντονιστικό με αφορμή το Ν. 4002/11, που καταργούσε, συγχώνευε και συρρίκνωνε τους πρώτους 11 Δημόσιους φορείς που δραστηριοποιούνταν στον κατασκευαστικό τομέα, τις υπηρεσίες, την έρευνα, την ενημέρωση και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε 151 Δημόσιους Φορείς με νόμους Κυβέρνησης-Τρόϊκας, αντιστάθηκαν με κάθε τρόπο στις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής αποδυναμώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις Εφεδρείες και υπερασπίζοντας τον δημόσιο και κοινωφελή χαρακτήρα των φορέων τους.

Παρόλα αυτά τα τελευταία 4 χρόνια, έχουμε υποστεί και εμείς τις εφιαλτικές συνέπειες των πολιτικών των κυβερνήσεων του Μνημονίου και της Τρόϊκας, μεταξύ των οποίων:
  • Τη γενικευμένη συρρίκνωση και υποβάθμιση του έργου και των υπηρεσιών μας και την εκχώρηση τους σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
  • Τη δραστική μείωση του προσωπικού με απολύσεις, εφεδρείες, προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και διαθεσιμότητες
  • Την ελαστικοποίηση των μορφών απασχόλησης 
  • Την ισοπέδωση εργασιακών–μισθολογικών-δημοκρατικών δικαιωμάτων με την κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων και Κανονισμών εργασίας
  • Παράλληλα μέσα από την απειλή πειθαρχικών διώξεων και συστημάτων αξιολόγησης επέβαλλαν ένα καθεστώς τρομοκρατίας και εκφοβισμού προκειμένου να κάμψουν τις αντιστάσεις των εργαζόμενων.
Τα μέτρα αυτά που χαρακτηρίστηκαν σαν “μεταρρυθμίσεις” και “εξορθολογισμός” του Δημόσιου Τομέα σε συνέχεια προηγούμενων ως των μνημονίων νόμων, στόχευαν ξεκάθαρα στην παράδοση του έργου και των υπηρεσιών των φορέων που εργαζόμαστε, σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για να κερδοσκοπήσουν και να μεταφέρουν το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών και της λειτουργίας τους στα λαϊκά στρώματα.
Στο πλαίσιο των διεκδικήσεων του Συντονιστικού κεντρικό αίτημα αποτελεί η ΑΜΕΣΗ επαναπρόσληψη (με πλήρη δικαιώματα και κεκτημένα) όλων των ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ που εκδιώχτηκαν είτε με το μέτρο των εφεδρειών, είτε με το μέτρο της διαθεσιμότητας και «αξιολογήσεις», είτε με τη μη ανανέωση και ουσιαστική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων προσωπικού που όμως ήταν τελείως απαραίτητες για την λειτουργία των φορέων μας.
Θεωρούμε καθοριστικής σημασίας ζήτημα να επανεξεταστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους δημόσιους φορείς που εργαζόμαστε με το Νόμο 4002/11 και τους άλλους μνημονιακούς νόμους, με γνώμονα πλέον τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Βασικό στοιχείο της λειτουργίας των Δημόσιων φορέων είναι ο εκδημοκρατισμός τους και η στελέχωση τους με επαρκές προσωπικό που θα προσλαμβάνεται με διαφανείς διαδικασίες και θα εργάζεται με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, με Κανονισμούς και Συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα.
Δεδομένου ότι ο αριθμός των προϋπολογισμένων προσλήψεων για το 2015 είναι εξαιρετικά χαμηλός, σε καμία περίπτωση η επαναπρόσληψη των απολυμένων δεν πρέπει να περιορίσει τον αριθμό αυτό που θα πρέπει να διευρυνθεί.
Παράλληλα θα πρέπει να αποκατασταθεί ο θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας και της Διαιτησίας και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, με την ΑΜΕΣΗ άρση όλων των μνημονιακών νόμων (3345, 3383, 4024, 4093) που καταργούν ουσιαστικά την εφαρμογή τους πρώτα και κύρια σε ότι αφορά το μισθολογικό σκέλος και καθιερώνει την αντιστοίχηση της αμοιβής εργασίας με μοναδικό κριτήριο την βαθμίδα εκπαίδευσης προκαλώντας και στρεβλώσεις στην λειτουργία των φορέων μας.
Στην κατεύθυνση αυτή θα αγωνιστούμε για επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, την ανάκτηση των απωλειών εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων που χάσαμε από το 2009 και βέβαια για την προάσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα των Φορέων μας, πάντα στα πλαίσια της αντιμετώπισης των κοινωνικών αναγκών.
Για την πιο ουσιαστική και αναλυτική συζήτηση των αιτημάτων μας και την δρομολόγηση λύσεων περιμένουμε να ορίσετε συνάντηση το συντομότερο δυνατόν με το Συντονιστικό.
Για επικοινωνία:
  • Μανώλης Δανδουλάκης 6977-674562 (dandoulakism@yahoo.gr) Σωματείο Κτιριακών Υποδομών –πρώην ΟΣΚ και ΔΕΠΑΝΟΜ
  • Χάρης Σμυρνιώτης 213-1337439 (syndikatoigme@gmail.com) Σωματείο ΕΚΒΑΑ –πρώην ΙΓΜΕ 
  • Ιωάννα Βρούτση 6941-586349 Σωματείο ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική
  • Σολωμός Κώστας 6945375101 (sekape@cres.gr) Σωματείο ΚΑΠΕ
  • Χρηστίδου Χρηστίνα 2131310153 (cxristidou@mou.gr) Σωματείο ΜΟΔ 
  • Κεχαγιόγλου Κώστας 6977620408 (potha@otenet.gr) ΠΟΘΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου