Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Οι δήμοι την εποχή του Καλλικράτη και της καπιταλιστικής κρίσης

Διαχείριση ή κίνημα ρήξης και ανατροπής;
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 7 μμ.
στο Πολιτιστκό Κέντρο του δήμου Πετρούπολης (Εθν. Αντιστάσεως 61)
Την εκδήλωση διοργανώνει η δημοτική κίνηση "Ανυπότακτη Πετρούπολη" η οποία εξέδωσε ήδη και ανακοίνωση ενόψει των ερχόμενων τοπικών εκλογών:
Οι δημοτικές-περιφερειακές εκλογές του 2014 έρχονται σε μια χρονική περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για το λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία καθώςθα πραγματοποιηθούν μέσα στο πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και η αντεργατική επίθεση των τελευταίων 6 χρόνων. Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή ¨Ένωση, ΔΝΤ και κεφάλαιο θα επιχειρήσουν να συνεχίσουν το διαρκές έγκλημα των μνημονίων, να εντείνουν την επίθεση τους στους εργαζόμενους και στο λαό με αποτέλεσμα νέα τεράστια ποσοστά ανεργίας, φτώχεια, πείνα και κλείσιμο χιλιάδων μαγαζιών, νέες μειώσεις, κατάργηση ΕΟΠΥΥ, φοροληστεία, χαράτσια, κατασχέσεις σπιτιών και τραπεζικών λογαριασμών. Θα επιχειρήσουν να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες με σκοπό να καταργηθεί το δικαίωμα στην απεργία, στη διαδήλωση. Θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και των ταγμάτων εφόδου, που είχε αποκορύφωμα τις δολοφονίες του αντιφασίστα καλλιτέχνη Π.Φύσσα στο Κερατσίνι και του μετανάστη εργάτη Σ.Λουκμάν στα Πετράλωνα. Θα συνεχιστεί η προσπάθεια να ξεπουληθεί η δημόσια και δημοτική περιουσία μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, να ιδιωτικοποιηθούν βασικοί τομείς του κοινωνικού κράτους (παιδεία, υγεία, πρόνοια), να ξεπουληθούν οι ΔΕΚΟ που έχουν απομείνει και να εκποιηθεί ακόμη και το περιβάλλον.
Από την συνολική επίθεση δεν απουσιάζει ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν λειτουργεί ως λαϊκός θεσμός. Είναι το τοπικό κράτος, το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας. Η εφαρμογή του Καλλικράτη συνέβαλλε αποφασιστικά στη μείωση του δημόσιου τομέα στο τοπικό κράτος, στην κατάργηση των κοινωνικών παροχών, στην είσοδο και την ενίσχυση του κεφαλαίου στα δρώμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην ιδιωτικοποίηση ολόκληρων τομέων των Δήμων. Ο Καλλικράτης αποτελεί τη θεσμική βάση για την εφαρμογή των μνημονίων στο επίπεδο των δήμων και της περιφέρειας. Η χρηματοδότησή από το κράτος είναι μηδενική και τα οικονομικά τους ελέγχονται πλήρως με την επιτροπεία και συνδέονται ολόπλευρα με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Οι διαθεσιμότητες-απολύσεις, το κλείσιμο και η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, η εφαρμογή των νέων εργασιακών σχέσεων, η αύξηση στους φόρους και στα τέλη, το πέρασμα της περιουσίας των δήμων στο ΤΑΙΠΕΔ, ο κεντρικός σχεδιασμός για τα θέματα διαχείρισης σκουπιδιών, περιβάλλοντος, μεταφορών, κ.α., είναι κυβερνητικές αποφάσεις που επιβάλλονται και τελικά εφαρμόζονται στους δήμους, μετατρέποντάς τους σε μηχανή φόρων και κατασχέσεων. Απο την εμπειρία μας και την αντικειμενική πραγματικότητα που διαμορφώνεται θεωρούμε πως οι δυνατότητες διαχείρισης αυτής της κατάστασης για μια φιλολαϊκή πολιτική, αν ποτέ υπήρχαν, έχουν εκμηδενιστεί με την εφαρμογή του Καλλικράτη.
Η Πετρούπολη δεν αποτέλεσε εξαίρεση σε όλη αυτή την διαδικασία. Οι δημότες πληρώνουν τη συμμετοχή τους στις διάφορες πολιτιστικές ή αθλητικές δραστηριότητες. Η δημοτική πλειοψηφία της Λαϊκής Συσπείρωσης, παρά τα λόγια της, αποδέχτηκε και τελικά υποτάχτηκε στις οδηγίες και τις εντολές της κεντρικής διοίκησης, ενώ οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις με την ψήφο τους στήριξαν αυτές τις επιλογές. Με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς μοιράζοντας την φτώχεια, με εξυπηρέτηση των δανείων, των τραπεζών και των μεγαλοεργολάβων, με την παραλαβή αμφισβητούμενων και κακοκατασκευασμένων έργων προηγούμενων διοικήσεων, κλείνοντας τα «βιβλία» των προηγούμενων Δημοτικών Επιχειρήσεων. Αποδέσμευσε χώρους που ο δήμος για χρόνια διεκδικούσε για την δημιουργία παιδικών σταθμών (3πλο οικόπεδο στην Αγία Τριάδα). Δεν πήγε πίσω στην πρόσληψη συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, καλοδέχτηκε εργαζόμενους από ΜΚΟ, οι οποίοι για πολύ καιρό μένουν απλήρωτοι και με αποφάσεις που πολλές φορές βρίσκονταν ενάντια στα συμφέροντα και τις διεκδικήσεις των υπαλλήλων (οργανόγραμμα, σχέσεις εργασίας, ωράρια, εξοπλισμός κλπ). Δεκάδες παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών, ενώ το ΕΣΠΑ που χρηματοδοτεί την λειτουργία τους βάζει όρους απαγορευτικούς για πολλούς δημότες. Κομμάτι του Ποικίλου Όρους, με δικαστική απόφαση περνάει στο Σύλλογο Πολεμιστών της Κορέας. Η κεντρική λεωφόρος αντί να αναβαθμιστεί γεμίζει τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων κάνοντας σε πολλά σημεία την διεύλεση των πεζών δύσκολη. Οι υποδομές για τα άτομα μειωμένης κινητικότητας στα δημοτικά κτίρια είναι από ανύπαρκτες έως πρωτόγονες (παράδειγμα το κεντρικό κτίριο του Δημαρχείου που είναι απροσπέλαστο).
Απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, οι μετανάστες γράφουμε τη δικιά μας ιστορία αξιοπρέπειας που χτίστηκε στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των πλατειών, τις ηρωικές απεργίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην αγωνιστική αλληλεγγύη, στους αγώνες ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ και την διαρκή, ανυποχώρητη αντιφασιστική και αντιρατσιστική πάλη. Αγώνες που τελικά, μας έδειξαν το δρόμο της σύγκρουσης και της ανυπακοής, και αποτελούν πολύτιμες παρακαταθήκες για τις μάχες της νέας περιόδου.
Η Ανυπότακτη Πετρούπολη έχει προσπαθήσει να συμβάλλει, με τις μικρές της δυνάμεις, στην ενίσχυση των αντιστάσεων για την ανατροπή όλων αυτών των πολιτικών, στην γειτονιά και στο Δημοτικό Συμβούλιο, με εκδηλώσεις, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις. Στα τοπικά κινήματα, στους συντονισμούς, στις πλατείες, στις επιτροπές κατοίκων (χαράτσια, εισιτήρια, Χωματερή, κεραίες κ.α.). Σταθήκαμε στο πλευρό των εργαζομένων του δήμου, των δασκάλων και των καθηγητών ενάντια στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες, ενάντια στην διάλυση του Αττικού νοσοκομείου και στο κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ. Βρεθήκαμε αλληλέγγυοι σε όλους τους μικρόύς και μεγάλους αγώνες των εργαζόμενων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Οργανώσαμε και στηρίξαμε αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες στην γειτονιά μας και με ψηφίσματά στο Δ.Σ. αποκλείσαμε τους φασίστες από τους δημόσιους χώρους της γειτονιάς.
Σήμερα που τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των κατοίκων στις γειτονιές βρίσκονται υπό αμφισβήτηση, η απάντηση δεν μπορεί να είναι ένας «καλός και τίμιος» δήμαρχος. Η Κερατέα και οι Σκουριές φανερώνουν πως μόνο οι ανυποχώρητοι αγώνες και η σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου και κάθε κυβέρνηση που την εφαρμόζει είναι ο τρόπος για να σταματήσουμε τη λεηλασία της ζωής μας. Επιδιώκουμε να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος στην πόλη το οποίο για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να είναι ανατρεπτικό, κόντρα στη λογική του εφικτού, του μικρότερου κακού και της διαχείρισης της κρίσης. Ενός κινήματος που θα στηρίζεται στις διαφορετικές ΜΟΡΦΕΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ (με συνελεύσεις, με επιτροπές αγώνα), μέσα από τις οποίες άμεσα, ισότιμα, δημοκρατικά, θα οργανώνουμε τον αγώνα μας, μακριά από κάθε λογική ανάθεσης και διαχείρισης, αλλά παράλληλα θα παλεύουμε για την οργάνωση του λαού για τη συνολική ρήξη και ανατροπή της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ – να διώξουμε κυβέρνηση ΕΕ ΔΝΤ, φωνάζαμε όλα αυτά τα χρόνια στις απεργίες και τις διαδηλώσεις στο κέντρο αλλά και στη γειτονιά μας. Για να βγει στο προσκήνιο η αντικαπιταλιστική απάντηση στην κρίση.
Αυτή είναι η λογική που θέλουμε να φέρουμε και στην γειτονιά μας, την Πετρούπολη. Όλα αυτά συγκροτούν την πολιτική φυσιογνωμία της Ανυπότακτης Πετρούπολης, ενός σχήματος – τμήμα ενός ευρύτερου ρεύματος που θα παλεύει για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης – συμμορίας, που θα συνδέει την τοπική πάλη με τους μεγάλους ευρύτερους στόχους. Το σχήμα μας έχει πρόσημο: αριστερό, αγωνιστικό, ανατρεπτικό, ενάντια τελικά στο σύστημα που ανακυκλώνει την βαρβαρότητα, τον καπιταλισμό. Θέλουμε να κατακτήσουμε μέσα στην φωτιά των αγώνων αντισυνδιαχειριστική-κινηματική φυσιογνωμία και συλλογική λειτουργία. Για αυτό, και σε αυτές τις εκλογές σηκώνουμε το γάντι. Η Ανυπότακτη Πετρούπολη θα παρέμβει και εκλογικά στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές θέλοντας να εκφράσει και να συσπειρώσει όλους αυτούς που θέλουν να καταδικαστεί η κυβερνητική πολιτική, που αμφισβητούν τον ευρωμονόδρομο των μνημονίων και της φτώχειας, αυτούς που δεν πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει «αριστερή φιλολαϊκή διαχείριση» μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που ορίζουν οι δυνάμεις του συστήματος,η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Όλους αυτούς που και την επομένη των εκλογών θα βρεθούν στο δρόμο, ενάντια στις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τα χαράτσια, τις κατασχέσεις σπιτιών, την κατάργηση των κοινωνικών παροχών, την ιδιωτικοποίηση σε υγεία και παιδεία, τα Φαρμακονήσια και τις Λαμπεντούζες, ρατσισμό, το φασισμό και τους πολέμους.
Για αυτό, απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα συμπόρευσης και κοινής δράσης σε όλους τους αγωνιστές, τους εργαζόμενους και την νεολαία της Πετρούπολης, μπροστά στις εκλογές αλλά και την επομένη αυτών. Καλούμε όσους δεν βολεύονται με την παρούσα κατάσταση, κάθε συμπολίτη και συμπολίτισσα που μοιράζεται τις ίδιες αγωνίες με εμάς, να πλαισιώσει την προσπάθεια μας. Κρατώντας από την ιστορία της πόλης μας τις αγωνιστικές της παραδόσεις, για τους αγώνες της ενάντια στη φτώχεια και τις αντιλαϊκές πολιτικές, συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας για να γίνει η Πετρούπολη ξανά ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ και ο λαός της πρωταγωνιστής. Κόντρα στην απελπισία, τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια προτάσσουμε τη συλλογική πάλη και την αξιοπρέπεια. Για ένα κίνημα μαζικό, ανατρεπτικό, νικηφόρο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ! ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου