Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Εργατική δολοφονία μέσα στο ίδιο το υπουργείο εργασίας


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Δεκέμβρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία στο ίδιο το υπουργείο Εργασίας, του μετανάστη εργάτη Ασίζ Εμάντ, από την Αίγυπτο, πατέρα τεσσάρων παιδιών, ο οποίος έπεσε από τον τρίτο όροφο και σκοτώθηκε, ενώ καθάριζε τα τζάμια του υπουργείου Εργασίας στο κτίριο της Κοραή 4, στις 19 Δεκέμβρη. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε ύστερα από κάλεσμα της Παναττικής Ένωσης Καθαρισμού Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) και συμμετείχαν εργαζόμενοι από σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Διαβάστε και Αόρατη η εργατική τάξη για τα ΜΜΕ της Μαριάννας Τζιαντζή


Αντιπροσωπεία της ΠΕΚΟΠ και των πρωτοβάθμιων σωματείων καθώς και μέλη της Διοίκησης του ΕΚΑ και του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων Θεόδωρο Τσέκο. Οι εργαζόμενοι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι:
· Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ατύχημα, αλλά με δολοφονία, αποτέλεσμα του καθεστώτος της ενοικίασης εργαζομένων, που είναι καθεστώς δουλεμπορίας, υπερεκμετάλλευσης και εξαθλίωσης. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έχει βάψει τα χέρια της με το αίμα του νεκρού μετανάστη εργάτη Ασίζ Εμάντ.
· Είναι εξοργιστικό μέσα στο ίδιο το Υπουργείο Εργασίας, που υποτίθεται ότι έχει αρμοδιότητα την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, να επικρατούν συνθήκες μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και καταπάτησης κάθε κανόνα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
· Υπήρξε πλήρης συγκάλυψη και αποσιώπηση του γεγονότος, όπως τεκμηριώνεται από την απουσία οποιασδήποτε επίσημης ενημέρωσης για το γεγονός για δέκα μέρες. Εξίσου απαράδεκτη είναι και η προσπάθεια να μεταφερθεί όλη η ευθύνη στην εταιρεία.
· Είναι συνολική η υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας σήμερα στις εταιρείες καθαριότητας, αποτέλεσμα και των εκτεταμένων περικοπών δαπανών: απλήρωτοι εργαζόμενοι, καταστρατήγηση συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας, μαύρη εργασία.
Από τη μεριά του ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων κ. Τσέκος:
· Παραδέχτηκε ότι ο νεκρός συνάδελφός μας εργαζόταν σε καθεστώς μαύρης εργασίας, καθώς ήταν αδήλωτος από το συνεργείο καθαριότητας. Παραδέχτηκε ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν γνωρίζει πόσοι εργάζονται στο συνεργείο καθαριότητας, εάν αμείβονται όλοι, εάν υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι σε αυτό το κτίριο. Αγνοούσε ότι το Υπουργείο, ως έμμεσος εργοδότης του συνεργείου καθαριότητας, έχει ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Αγνοούσε ότι έπρεπε να υπάρχει αναλυτική κατάσταση προσωπικού όλων όσων εργάζονταν στο κτίριο, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων στην καθαριότητα.
· Δεν έδωσε απάντηση για το εάν το Υπουργείο Εργασίας θα ασχοληθεί με το καθεστώς μαύρης εργασίας και δουλεμπορίας που ισχύει στον τομέα της καθαριότητας, ούτε και για το εάν θα τηρηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες για βελτίωση της κατάστασης στο θέμα των ενοικιαζόμενων εργαζομένων.
· Δήλωσε ότι δεν έχει υπάρξει μέριμνα από τη μεριά του Υπουργείου για την οικογένεια του νεκρού συναδέλφου μας, ακόμη και για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, όπως τα έξοδα κηδείας, σε αντίθεση με την πρωτοβουλία των ίδιων των εργαζομένων στη Μ.Ο.Δ. του Υπουργείου που θα ανοίξουν σχετικό λογαριασμό.
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση του Μνημονίου και η τρόικα ΕΕ – ΔΝΤ - ΕΚΤ λεηλατούν μισθούς και συντάξεις, αυξάνουν κατακόρυφα την ανεργία, επιτίθενται στους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ, το Υπουργείο Εργασίας συνεχίζει να εκχωρεί την καθαριότητα και τη φύλαξη σε ιδιώτες, διαιωνίζοντας το καθεστώς των δουλεμπορικών εταιρειών, ένα καθεστώς που οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας της Κωνσταντίνας Κούνεβα πριν από δύο χρόνια και τώρα στη δολοφονία στο Υπουργείο Εργασίας του Ασίζ Εμάντ. Καθήκον του εργατικού κινήματος είναι να κλιμακώσει την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Απαιτούμε εδώ και τώρα:
-Να τιμωρηθούν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του μετανάστη εργάτη Ασίζ Εμάντ.
-Να τελειώσουμε μια για πάντα με το δουλεμπόριο στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με προσλήψεις των εργαζομένων στην καθαριότητα.
Για το συντονισμό της δράσης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων την Τετάρτη 5 Γενάρη στις 6.00 μ.μ. στα γραφεία των σωματείων, Ανδρ. Λόντου 6 (Β΄ όροφος).


ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ & ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

• Ο εργασιακός μεσαίωνας δεν έρχεται, είναι εδώ!
• Η εργοδοτική και κρατική βαρβαρότητα δεν έρχεται, είναι εδώ!
• Οι εργατικές κατακτήσεις και οι εργασιακές σχέσεις δεν κινδυνεύουν, έχουν ήδη καταργηθεί!
Η δουλική κυβέρνηση της τρόικας δεν νομοθετεί μόνο στο προσκήνιο της κατοχικής βουλής την κατάργηση των δικαιωμάτων της σταθερής εργασίας.
Μέσα από το παρασκήνιο και το «βαθύ κράτος» των υπουργείων με τη συνενοχή της ανώτερης υπαλληλικής καμαρίλας (που μαζί τα έτρωγαν και συνεχίζουν να τα τρώνε) έχουν μετατρέψει τους εργαζόμενους έλληνες και μετανάστες σε αναλώσιμο υλικό!
Ο Ασίζ Εμάντ μετανάστης εργάτης από την Αίγυπτο, πατέρας τεσσάρων παιδιών καθαρίζοντας τα τζάμια του υπουργείου εργασίας στα κτήριο της Κοραή 4 έπεσε από τον τρίτο όροφο και σκοτώθηκε.
Τον συνέλεξαν πολτοποιημένο προχθές το μεσημέρι της Κυριακής 19 Δεκέμβρη.
Ο θάνατος του Ασίζ όμως δεν θεωρήθηκε σοβαρό γεγονός από τον υπεύθυνο Γενικό Γραμματέα διαχείρισης κοινοτικών και άλλων πόρων για να δημοσιοποιηθεί.
Αντίθετα μπήκαν μπροστά οι μηχανισμοί για να αποσιωπηθεί η υπόθεση και να μην αναδειχτούν οι τεράστιες ευθύνες της «ευαίσθητης» υπουργού Κατσέλη, και του πρώην υπουργού της «συμμαχίας των προθύμων» Λοβέρδου, για το μαύρο εργασιακό καθεστώς που έχουν δομήσει μέσα στο ψευδεπίγραφο υπουργείο τους που υποτίθεται προστατεύει την εργασία!
Θα έμενε μάλιστα πράγματι στο σκοτάδι η εγκληματική συνενοχή τους αν δεν παρενέβαιναν εργαζόμενοι από τους συνδέσμους του σωματείου του ΜΟΔ που δουλεύουν στο χώρο.
Τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι αμείλικτα:
-Πως βρέθηκε ο εργαζόμενος να δουλεύει εκεί την Κυριακή, ενώ η υπηρεσία είναι κλειστή και η σύμβαση που έχουν υπογράψει με την εργολαβική εταιρεία αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότ騻ο καθαρισμός γίνεται μόνο από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 4 μέχρι τις 9 το απόγευμα»!
-Ποιος έδωσε κλειδιά στον άτυχο εργάτη αφού το θυρωρείο του κτηρίου παραμένει κλειστό το σαββατοκύριακο;
-Γιατί δεν υπάρχει παρουσιολόγιο για να υπογράφουν οι καθαρίστριες και καθαριστές που δουλεύουν στο υπουργείο; Σημειώνουμε ότι παρόμοιο αίτημα από την ΠΕΚΟΠ απορρίφτηκε τελευταία στιγμή από το Λοβέρδο.
-Ποιος ελέγχει τους εισερχόμενους στη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου;
-Υπάρχουν εργαζόμενοι που δηλώνονται ότι δουλεύουν στο συνεργείο καθαρισμού αλλά απασχολούνται σε άλλες υπηρεσίες της διεύθυνσης του Υπουργείου;
-Πόσοι εργαζόμενοι έμειναν και υποχρεώνονται να καθαρίζουν το κτήριο μετά τις περικοπές του ανεκδιήγητου Λοβέρδου;
-Ποιος «ομφάλιος λώρος» συνδέει δουλέμπορους, εργολάβους, υπουργούς και διευθυντική καμαρίλα των κρατικών εταιρειών;
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι: Πρόπερσι τέτοιες μέρες είχαμε τη βάρβαρη επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Οι ένοχοι εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας.
Φέτος κλαίμε τον συνάδελφο Ασίζ τραγικό θύμα της εργοδοτικής και κρατικής ασυδοσίας.

Ζητάμε την ενεργή συμπαράστασή σας για:

• Να αποκαλυφτούν, να στιγματιστούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
• Να αποβληθούν οι εργολάβοι δουλέμποροι από τις ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις.
• Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.
• Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη ζωή και στο μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.
• Να αυτοοργανωθούμε και ενωμένοι να αντιδράσουμε και να αγωνιστούμε.

Κάτω η κυβέρνηση της Τρόικας και η πολυποίκιλη
«συμμαχία των προθύμων» που τη στηρίζουν.
Συγκέντρωση έξω από το κτήριο της Κοραή 4 την Τετάρτη 29 Δεκέμβρη στις 18.00
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Η διοίκηση της ΠΕΚΟΠ

Γ.ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 48β ( 320 γραφείο – 3ος όροφος ) ΤΗΛ.ΦΑΞ: 210-8221083

(Ανοιχτά κάθε Τρίτη –Πέμπτη από 10,30 έως 4 ).
Σελίδα: pekop.wordpress.com Email.pekop1999@gmail.com
Κινητά: 6978865730 – 6978844725.
Αθήνα: 23-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου