Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Οι δήμοι θέλουν πόρους όχι συγχωνεύσεις

«Στόχος μας η προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων»

Συνέντευξη του Χρήστου Κορτζίδη στον Πέτρο Κοσμά

Ο δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης από την Πέμπτη 29 Απριλίου βρίσκεται στο δημαρχείο Ελληνικού, διανύοντας τη 18η ημέρα απεργίας πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προτεινόμενη συνένωση του δήμου του με την Αργυρούπολη στο πλαίσιο του σχεδίου κατεδάφισης της αυτοδιοίκησης με την επωνυμία «Καλλικράτης». Εκφράζει επίσης την αντίθεση του στη μη παραχώρηση της διαχείρισης της πλαζ του Αγίου Κοσμά, καθότι δεν έχει αποδοθεί η διαχείριση του ακόμη στο δήμο, αλλά και για τα σκληρά αντικοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης. Πολυήμερη απεργία πείνας είχε πραγματοποιήσει και το καλοκαίρι του 2007, τότε που το τοπικό κίνημα μαζί με τον ίδιο κατάφερε να ανοίξει μέρος της παραλίας, η οποία μέχρι τότε ήταν αποκλεισμένη από τα ιδιωτικά συμφέροντα και το παρακράτος της νύχτας.
- Ποιο είναι το μήνυμα με την τωρινή σας απεργία πείνας;
- Με τα μέτρα που συμφώνησε με την EE και το ΔΝΤ η κυβέρνηση φτωχαίνει ακόμη περισσότερο το λαό, γκρεμίζει δικαιώματα που καταχτήθηκαν με αγώνες πολλών δεκαετιών.
Το σχέδιο κατεδάφισης της Αυτοδιοίκησης έχει το όνομα «Καλλικράτης». Αναγκαστικές συγχωνεύσεις, οικονομική ασφυξία, μείωση προσωπικού συνθέτουν ένα αποκρουστικό αύριο για τους δήμους μας, για τους δημότες μας, για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και τις οικογένειες τους. Λέμε λοιπόν έμπρακτα όχι στο σχέδιο «Καλλικράτης», όπως έμπρακτα λέμε όχι στο σύνολο -των μέτρων που πάρθηκαν και θα παρθούν σε βάρος του λαού.
Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας με την απεργία πείνας που ξεκίνησε την Πέμπτη 29 Απριλίου. Διεκδικούμε να μη συνενωθεί ο δήμος μας. Διεκδικούμε οικονομικούς πόρους, αρμοδιότητες και αυτοτέλεια για να μπορούμε να υπηρετούμε αποτελεσματικότερα τα λαϊκά συμφέροντα. Διεκδικούμε να αλλάζουμε τα πράγματα προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο. Θέλουμε δήμους στην υπηρεσία του λαού και όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
- Η κατάργηση τον δήμου Ελληνικού μπορεί να πισωγυρίσει τις κατακτήσεις των δημοτών, όπως π.χ. την ελεύθερη παραλία;
- Ανάμεσα στα αιτήματα της κινητοποίησης μας είναι και η παραχώρηση της διαχείρισης της πλαζ του Αγ. Κοσμά στο δήμο μας. Η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι θέλει δήμους ισχυρούς με αρμοδιότητες. Όμως εδώ και 7 μήνες που της το ζητάμε δεν παραχωρεί στο δήμο Ελληνικού την αρμοδιότητα της παραλίας του. Την πλαζ αυτή που ήταν αποκλεισμένη - ιδιωτική την ανοίξαμε με τις κινητοποιήσεις μας το καλοκαίρι του 2007. Παρών τότε ήταν και ο σημερινός πρωθυπουργός. Από τις 10 Ιουνίου του 2007 κρατάμε την πλαζ ανοιχτή για όλους τους πολίτες παρέχοντας δωρεάν τις βασικές υπηρεσίες (πρόσβαση σε ΑΜΕΑ, ομπρέλες, καρέκλες, υπαίθριες ντουζιέρες, τουαλέτες, αποδυτήρια, ναυαγοσώστη, συνεχή καθαριότητα και φύλαξη) σε πείσμα όλων όσοι κρατούν κλειστές τις κανονικές εγκαταστάσεις της.
Αυτό το κάνουμε παρά τις προκλήσεις που ακόμη και τώρα δεχόμαστε από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην παραλία, παρά τα δεκάδες δικαστήρια που αντιμετωπίζουμε από τους ίδιους, χωρίς καμία βοήθεια από την προηγούμενη και την τωρινή κυβέρνηση. Με την κινητοποίηση μας ζητάμε επίσης από τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των παράνομων επιχειρήσεων και των νυχτερινών κέντρων από την παραλία.
Η προηγούμενη κυβέρνηση επί 2,5 σχεδόν χρόνια μετά τις κινητοποιήσεις μας δεν έκανε τίποτα. Η τωρινή κυβέρνηση 7 μήνες δεν κάνει τίποτα. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του μάλιστα ο πρωθυπουργός, παρουσία της αρμόδιας υπουργού, δεν είχε το θάρρος να πάει χίλια μέτρα πιο κάτω όπου λειτουργούν παράνομα νυχτερινά κέντρα, τα οποία ο δήμος μας το πρωί τα σφραγίζει και το βράδυ δουλεύουν. Αυτό αποθρασύνει τους παράνομους επιχειρηματίες που προσβλέπουν με ελπίδα στην κατάργηση του δήμου μας.
- Τι θα φέρει η εφαρμογή τον σχεδίου Καλλικράτης συνολικά στη χώρα;
- Ας ξεχάσουμε για μια στιγμή τις βαρύγδουπες εξαγγελίες και τα μεγάλα λόγια και ας προσπαθήσουμε να σκεφτούμε καθαρά την επόμενη μέρα των δήμων της χώρας. Έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα είναι με λιγότερους οικονομικούς πόρους, δηλαδή φτωχότεροι; Έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους μεγαλύτερα βάρη και αρμοδιότητες; Έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα είναι με λιγότερο και χειρότερα αμειβόμενο προσωπικό, δηλαδή με φτωχότερο ανθρώπινο δυναμικό; Έχουμε καμία αυταπάτη ότι μέσα στις γενικότερες συνθήκες όπου εκδηλώνεται μια πρωτοφανής επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματα των λαϊκών τάξεων, μια πολιτική που φτωχαίνει το λαό, θα ανθίσει η αυτοδιοίκηση; Από πού προκύπτει ότι οι μεγαλύτεροι δήμοι θα είναι αποτελεσματικότεροι στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι περισσότερο αντιπαραγωγικοί, αδιάφοροι και διεφθαρμένοι, όπως προκύπτει από την ελληνική και διεθνή εμπειρία; Από πού προκύπτει ότι αυτό που λείπει σήμερα από τους δήμους είναι οι αναγκαστικές συνενώσεις και όχι η γενναία αύξηση των πόρων που διαχειρίζονται με τις ανάλογες αρμοδιότητες, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στην όλη λειτουργία και τον έλεγχο τους; Από πού προκύπτει ότι το σχέδιο
Καλλικράτης δεν θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο τους δημότες των νέων δήμων από τη λήψη αποφάσεων και θα αυξήσει τη ρεμούλα, τη διαφθορά και τον εναγκαλισμό με το κεφάλαιο και τα συμφέροντα του;
- Πώς μπορεί να ανατραπεί το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης;
- Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο του συμβιβασμού και της υποταγής, αλλά το δρόμο της αντίστασης. Ο δρόμος αυτός δεν είναι μόνο ο δρόμος της τιμής, μπορεί να είναι και ο δρόμος της νίκης. Αν είμαστε αποφασισμένοι να περπατήσουμε πραγματικά αυτό το δρόμο, αν συντονίσουμε τις δυνάμεις μας, αν εκδηλώσουμε τον αγώνα μας ως μέρος του γενικότερου αγώνα του λαού της χώρας, τότε μπορούμε να νικήσουμε.
Εμείς εντείνουμε τον αγώνα μας. Η απεργία πείνας είναι ένα σημαντικό αλλά όχι το μόνο στοιχείο των κινητοποιήσεων μας.
- Ποιοι άλλοι δήμοι αντιδρούν στη συνένωση;
- Ένας μεγάλος αριθμός δήμων σε όλοι τη χώρα λέει όχι στον«Καλλικράτη».
- Μήπως είναι τοπικιστικά τα κίνητρα των αντιδράσεων αυτών;
- Οι πρόνοιες και οι υποχρεωτικές συνενώσεις του «Καλλικράτη» δεν είναι μονόδρομος ούτε αντικειμενική ανάγκη. Είναι, πολιτική επιλογή. Πολιτική επιλογή είναι και η αντίσταση στην αντιδραστική μεταρρύθμιση που επιφέρει και στην αυταρχική - ετσιθελική και αντιδημοκρατική εφαρμογή του, που επιχειρεί η κυβέρνηση ενάντια στη θέληση των τοπικών κοινωνιών.

Εφημερίδα ΠΡΙΝ, φύλλο 983, Κυριακή, 16 Μαΐου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου