Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Η εξέγερση απέναντι στην αδικία συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα

Συνέντευξη του καθηγητή Γιώργου Κατρούγκαλου στον Χρήστο Σίμο
Οι κινητοποιήσεις και η επιμονή στην τήρηση των νόμων μπορούν να εξουδετερώσουν κάθε είδους προβοκατόρικο σχεδιασμό, υποστηρίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Αυγή" της Κυριακής, ο Γ. Κατρούγακλος σημειώνει πως είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς πού διαφέρει η σύγχρονη Κεντροαριστερά από τη Δεξιά, η οποία υπενθυμίζει διαρκώς το αυταρχικό παρελθόν της.
Από κέντρα του μνημονιακού συστήματος διακινούνται σενάρια που λίγο απέχουν από προβοκάτσια, προπαγανδίζεται η ανάγκη εφαρμογής νομικών μέτρων οιονεί εκτάκτου ανάγκης και επιδιώκεται η ενοχοποίηση της Αριστεράς. Ποια μπορεί να είναι η απάντηση;

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Η κυβέρνηση κατέβασε το δορυφορικό σήμα της ΕΡΤ

Αναδημοσίευση από ertopen.com
Μπορεί η κυβέρνηση να κατέβασε μόλις πριν απο λίγα λεπτά το δορυφορικό σήμα της ΕΡΤ, εμείς όμως συνεχίζουμε, είμαστε εδώ, και δεν πτοούμαστε.
Εδώ και λίγα λεπτά, η φωνή και η εικόνα της ΕΡΤ παύει πλέον να μεταδίδεται στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας μετά την διακοπή της μετάδοσης του σήματος μας από τον δορυφόρο Αστρα. Και η διακοπή, οφείλεται στις πιέσεις που άσκησε η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προς τους Ισραηλινούς ιδιοκτήτες του δορυφόρου με στόχο να ρίξει και πάλι μαύρο στους δέκτες μας και τα ραδιόφωνα. Τον δορυφόρο πληρώνει η ΠΟΣΠΕΡΤ, δηλαδή οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.
Εμείς, οι ελεύθεροι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ
«Καλούμε τον κόσμο να κρατήσει ανοιχτά τα ραδιόφωνά του στη συχνότητα των μεσαίων και να επικοινωνούν με τους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ. Καλούμε τον κόσμο να μπει στο ertopen.com, το thepressproject.gr και σε όποιο άλλο ιστότοπο προσφέρει το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης διαδικτυακά»
Προειδοποιούμε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό, η επιχείρηση του «μαύρου» να συνοδευτεί με επιχείρηση εκκένωσης του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής και όλων των άλλων εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Σας καλούμε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Επικοινωνήστε με τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ. Συμβάλετε στην περιφρούρηση, την πληροφόρηση, την ενημέρωση. Σταθείτε στο πλευρό μας.
Για να συνεχίσει να ακούγεται η αδέσμευτη φωνή του λαού από τις συχνότητες της ΕΡΤ
Η εκφωνήτρια Χρύσα Δημητριάδου παρόλο που έχει πάρει σύνταξη βρίσκεται στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και εργάζεται εθελοντικά για να ενισχύσει τους πρώην συναδέλφους της. 130 ημέρες όμως μετά το μαύρο η φωνή της σπάει ακόμα από συγκίνηση όταν μεταδίδει την είδηση του νέου μαύρου και καλεί τον κόσμο να στηρίξει.

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Καταδικάζεται η βία απ’ όπου κι αν προέρχεται;

Του Νίκου Μπογιόπουλου
«Κατεβαίνουνε, και ανάφτει του πολέμου αναλαμπή το τουφέκι ανάβει, αστράφτει, λάμπει, κόφτει το σπαθί./ Γιατί η μάχη εστάθει ολίγη; Λίγα τα αίματα γιατί; Τον εχθρό θωρώ να φύγει και στο κάστρο ν' ανεβεί./ Ακούω κούφια τα τουφέκια, ακούω σμίξιμο σπαθιών, ακούω ξύλα, ακούω πελέκια, ακούω τρίξιμο δοντιών./ Με τα μάτια τους γυρεύουν όπου είν' αίματα πηχτά, και μες στα αίματα χορεύουν με βρυχίσματα βραχνά/ Κοίτα χέρια απελπισμένα πώς θερίζουνε ζωές! Χάμου πέφτουνε κομμένα χέρια, πόδια, κεφαλές,/ και παλάσκες και σπαθία με ολοσκόρπιστα μυαλά, και με ολόσχιστα κρανία, σωθικά λαχταριστά./ Παντού φόβος και τρομάρα και φωνές και στεναγμοί παντού κλάψα, παντού αντάρα, και παντού ξεψυχισμοί./ Σαν ποτάμι το αίμα εγίνη και κυλάει στη λαγκαδιά, και το αθώο χόρτο πίνει αίμα αντίς για τη δροσιά./ Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!».
Αυτό προφανώς και δεν είναι ο «ύμνος στη βία». Είναι αποσπάσματα και στίχοι από τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν». Και προέρχεται δια χειρός Διονυσίου Σολωμού. Οι κύριοι του «καταδικάζετε τη βία απ΄ όπου κι αν προέρχεται;» τι έχουν να πουν; Τον… καταδικάζουν τον Σολωμό; Τον… καταδικάζουν τον ελληνικό εθνικό ύμνο; Το «σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή» το καταδικάζουν;

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Τα δύο άκρα: Αυτοί και Εμείς

Η τερατογένεση του φασισμού και η αναγεννητική πορεία της Αριστεράς
του Ευτύχη Μπιτσάκη
Η Χρυσή Αυγή (εφεξής ΧΑ) επωάστηκε στο συνολικό κλίμα των τελευταίων χρόνων, ως η αντιδραστική – νεοναζιστική απάντηση στην κρίση της αγοραίας κοινωνίας μας. Και χρειάστηκε, μετά τη σωρεία των εγκλημάτων της εγκληματικής (κατά την κυβέρνηση) αυτής οργάνωσης, της συμμορίας κατ’ άλλους, η δολοφονία ενός νέου αντιφασίστα, για να ξυπνήσει η κυβέρνηση και να συλλάβει τον αρχηγό και ανώτερα στελέχη των νεοναζί.
Το γεγονός αυτό είναι κατ’ αρχήν θετικό. Δηλαδή η κυβέρνηση έπραξε αυτό που όφειλε να είχε κάνει: Εφάρμοσε «τον νόμον». Τώρα θέλει να παρουσιάζεται ως προστάτης της νομιμότητας και της Δημοκρατίας. Αλλά: Πρώτον, οι ευθύνες της είναι δεδομένες, επειδή άφησε το τέρας του νεοναζισμού να επωάζεται ανενόχλητο. Και δεύτερο, δεν εγκατέλειψε οριστικά την ιστορικά αβάσιμη, προπαγανδιστική «θεωρία των δύο άκρων».

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Το φιδάκι ο Διαμαντής...

«Συντρίβουμε τον εξτρεμισμό, έχουμε σαν κυβέρνηση την πολιτική βούληση, πάντα με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει οδηγηθεί στην φυλακή». Αυτά τα δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς χτες από την Ουάσινγκτον. Σήμερα, οι εικόνες στην Ελλάδα δείχνουν τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να αποχωρούν «δικαιωμένοι» και «τροπαιοφόροι» από τα ανακριτικά γραφεία...
Του Νίκου Μπογιόπουλου
Τι να υποθέσουμε με βάση τα λόγια του πρωθυπουργού; Ότι ο ναζισμός δεν συνιστά τελικά «εξτρεμισμό»; Ότι η κυβέρνησή του δεν έχει τελικά την «πολιτική βούληση» να τον αντιμετωπίσει; Ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι είναι ανεκτικά στον ναζισμό; Ότι, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους, ο ναζισμός της Χρυσής Αυγής δεν είναι τελικά ναζισμός;