Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Άνανδρη επίθεση του Ισραήλ στον Στόλο της Ελευθερίας!

Έκτακτη κινητοποίηση σήμερα στις 7μμ έξω από την ισραηλινή πρεσβεία και πορεία στη Βουλή

Ένα Καράβι Για Τη Γάζα | ShipToGaza.gr

Άνανδρη επίθεση πραγματοποίησε το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό λίγο μετά τις 5.00 το πρωί της Δευτέρας στα πλοία του "στόλου της ελευθερίας" (ανάμεσά τους και δύο ελληνικά) που κατευθύνονταν προς τη Γάζα με στόχο να σπάσουν τον βάρβαρο αποκλεισμό των Παλαιστινίων.
Στα πλοία επέβαιναν εκατοντάδες ειρηνικοί διαδηλωτές από δεκάδες χώρες που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα και κατασκευαστικά υλικά στους σύγχρονους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» Παλαιστίνιους. Οι ισραηλινοί επιτέθηκαν με πραγματικά πυρά από ελικόπτερα και φουσκωτά σκάφη και στη συνέχεια κατέλαβαν τα πλοία. Πληροφορίες αναφέρουν 10 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες από την επίθεση. Όλοι οι επιβάτες και τα πληρώματα είναι υπό κράτηση. Καταλήφθηκαν και τα πλοία της ελληνικής αποστολής "Ελεύθερη Μεσόγειος" και η "Σφενδόνη".
Η πολιτική του Απαρτχάιντ, των Τειχών της Ντροπής, των εποικισμών, βρίσκει την προέκτασή της στον αποκλεισμό των πολιτών της Γάζας στη μεγαλύτερη φυλακή που γνώρισε η ανθρωπότητα.
Σε αυτή τη διεθνή προσπάθεια το Κράτος τρομοκράτης του Ισραήλ απαντά με τον μόνο τρόπο που γνωρίζει, τη γλώσσα του πολέμου, και αποκαλύπτει την κτηνωδία που διέπει το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο αυτής της χώρας.
Οι Έλληνες εργαζόμενοι καταγγέλλουμε την βάρβαρη και φασιστική επίθεση του ισραηλινού κράτους. Η τρομοκρατία τους δεν θα περάσει. Η αλληλεγγύη των λαών της Μεσογείου απέναντι στο δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ελεύθερο κράτος θα νικήσει. Με αγανάκτηση και οργή διαδηλώνουμε σήμερα ενάντια στo νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ισραηλινών που με την πλήρη κάλυψη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ παραβιάζουν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Καλούμε τους εργαζόμενους σε έκτακτη κινητοποίηση – απάντηση στις 7μμ έξω από την ισραηλινή πρεσβεία και πορεία στη Βουλή
Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα για την πολιτική στήριξη της αποστολής και την απαίτηση για απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Πανεργατική Γενική Απεργία, 20 Μάη

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
Ανακοίνωση για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας

Η ανακοίνωση σε μορφή PDF, έγχρωμη

Η ανακοίνωση σε μορφή PDF, ασπρόμαυρη

1. Η μεγάλη επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της 20ης Μαΐου και οι ογκώδεις διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα δείχνουν ότι η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι και ο λαός της Ελλάδας απορρίπτουν καθολικά το νομοσχέδιο Λοβέρδου για την κατακρεούργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και αναγκών τους. Δείχνουν επιμονή και αποφασιστικότητα στη διεξαγωγή ενός παρατεταμένου αγώνα για την κατάργηση του Μνημονίου που επιχειρεί να επιβάλει η οικονομική χούντα κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΔΝΤ και ΕΕ. Δείχνουν ότι δεν πέρασε η προσπάθεια κατατρομοκράτησης των εργαζομένων με το όργιο καταστολής της κυβέρνησης ενάντια στη μεγαλειώδη διαδήλωση της Αθήνας στις 5 Μαΐου. Δείχνουν, επίσης, ότι δεν πέρασε και η προσπάθεια κατασυκοφάντησης του εργατικού και λαϊκού μαζικού κινήματος φορτώνοντας του την εγκληματική δολοφονία των τριών εργαζομένων της Μαρφίν από σκοτεινούς μηχανισμούς που λειτούργησαν αντικειμενικά σαν προβοκάτορες.
2. Μεγάλη κατάκτηση από την απεργία και τις διαδηλώσεις της 20ης Μαΐου είναι το γεγονός ότι το εργατικό και λαϊκό μαζικό κίνημα απέτρεψε με αποφασιστικότητα το σχέδιο ενός νέου βίαιου αστυνομικού χτυπήματος, με στόχο την καταστολή και διάλυση των συγκεντρώσεων. Ταυτόχρονα, ότι περιφρούρησε τις πορείες από τη δράση ομάδων τυφλής βίας, απομονώνοντας όποια στοιχεία επιχείρησαν να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.
3. Η συγκέντρωση στο Μουσείο και το μπλοκ του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, με το ταξικό πλαίσιό του, με την ενωτική του τακτική, αγκαλιάστηκε και πάλι από χιλιάδες εργαζόμενους. Επέβαλε την παράδοση του ψηφίσματός του στη Βουλή. Δεν το έκανε μόνο για συμβολικούς λόγους. Απαιτεί να κατατεθεί και να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στην Ολομέλεια, με λόγο στους εκπροσώπους του και στόχο την συνολική απόρριψή του. Γνωρίζοντας, ότι η επιβολή ή όχι του αντιασφαλιστικού μεσαίωνα θα κριθεί, τελικά, όχι μέσα, αλλά έξω από το κοινοβούλιο, στους δρόμους του αγώνα.
4. Ο Συντονισμός καταγγέλλει την κυβέρνηση, το υπουργείο Προ.Πο. και την αστυνομική ηγεσία για το όργιο «προσαγωγών», δηλαδή για τις δεκάδες επίσημα και εκατοντάδες ανεπίσημα, αναιτιολόγητες προσωρινές συλλήψεις. Καταγγέλλει το γεγονός ότι εργαζόμενοι του Συλλόγου Βιβλίου – Χάρτου δέχθηκαν βάρβαρη επίθεση και συνελήφθησαν καθώς κατευθύνονταν στην κινητοποίηση από την αστυνομία, χωρίς κανένα λόγο. Αυτή η παράνομη, πρακτική της Αστυνομίας, υπονομεύει τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, τις οποίες επέβαλε με αίμα το εργατικό κίνημα, ακόμη και στο Σύνταγμα. Ζητά από νομικούς που υπερασπίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα, τη στήριξή τους στον αγώνα μας με τις γνώσεις, την εμπειρία και τη συμμετοχή τους σε μια «επιτροπή για την ελευθερία του εργατικού και λαϊκού αγώνα», δίπλα στο Συντονισμό.
5. Ο Συντονισμός των σωματείων μετέτρεψε, στα πλαίσια των δυνάμεών του, την αστυνομική καταστολή σε πολιτικό ζήτημα υπεράσπισης του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση. Συνέβαλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση των «προσαχθέντων», απαιτώντας να μην ξεκινήσει η πορεία εάν δεν απελευθερωθούν και εάν δεν σταματήσουν οι «προσαγωγές», όπως και έγινε. Παράλληλα, σε συνεργασία με συνδικαλιστές αγωνιζόμενων ομοσπονδιών, επέβαλε την αποχώρηση των ΜΑΤ από τα Χαυτεία και την ακύρωση του σχεδίου τους για εξαπόλυση χημικού πολέμου κατά των διαδηλωτών.
6. Το εργατικό κίνημα και ειδικά η ταξικές δυνάμεις του, βγαίνουν από τις κρίσιμες, πρώτες κινητοποιήσεις κατά του Μνημονίου ΠΑΣΟΚ, ΔΝΤ και ΕΕ, πιο σοφές, πιο αποφασισμένες και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Μπορούμε να νικήσουμε. Καλούμε σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα κατά της Συμφωνίας, του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου και όλων των αντιλαϊκών μέτρων με πολύμορφες κινητοποιήσεις διαρκείας, με σταθμό την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και την ημέρα που θα επιχειρηθεί η ψήφισή του.
7. Για να νικήσουμε, πιστεύουμε ότι κάθε «μικρό όχι» στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο πρέπει να ενταχθεί σε ένα «μεγάλο όχι», ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής καταιγίδας που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το κεφάλαιο με την καθοδήγηση της «τρόϊκας» ΔΝΤ – ΕΕ - ΕΚΤ. Ότι όλα τα «όχι» πρέπει να ενταχθούν στα «ναι» ενός διεκδικητικού, ενωτικού, ταξικού πλαισίου πάλης για την επιβολή κατακτήσεων που αρμόζουν στην πρωτοφανή παραγωγικότητα της εργασίας, στον τεράστιο κοινωνικό πλούτο, στις σύγχρονες ανάγκες, στα δικαιώματα και την υπερηφάνεια της νεολαίας, των εργαζόμενων, των γυναικών και των απόμαχων της δουλειάς. Κάθε «χωριστός» αγώνας, για να νικήσει, πρέπει να ενταχθεί σε ένα συντονισμένο αγώνα διαρκείας των αγωνιζόμενων σωματείων και ομοσπονδιών.
8. Από αυτή τη σκοπιά, ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων καλεί σε συσπείρωση, στην Αθήνα και πανελλαδικά, και άλλων σωματείων και δυνάμεων στις γραμμές του. Μακριά και ενάντια στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Ανεξάρτητα από κομματική ή παραταξιακή τοποθέτηση. Σεβόμενος την αυτοτέλειά τους. Για την αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα.
9. Ο Συντονισμός καλεί όλες τις αγωνιζόμενες δυνάμεις να συντονίσουμε την πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Να συγκροτήσουμε ένα πλαίσιο κοινής δράσης, έμπρακτης και όχι συμβολικής σύγκρουσης, ξεπερνώντας την υποταγή και τη συναίνεση των ηγεσιών ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Στη βάση αυτή, ο Συντονισμός θα πάρει ευρύτερες πρωτοβουλίες απεύθυνσης στα συνδικάτα.
10. Απαιτούμε από τις ηγεσίες των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν άμεσα πρόγραμμα συνέχισης και κλιμάκωσης.
http://syntonismos.blogspot.com/

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Γενική Απεργία 20 Μάη

Η κατάληξη της διαδήλωσης έξω από τη Βουλή
“Κλειστός” ο δρόμος για τα γραφεία της Ε.Ε.
Το blog του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων λίγο πριν το Σύνταγμα
Άποψη της διαδήλωσης επί της οδού Σταδίου
Τα μεγάφωνα του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων στο Μουσείο καταγγέλουν τις προληπτικές συλλήψεις και την αστυνομοκρατία
Συγκέντρωση στο Μουσείο










ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ (ΑΝΤ.ΑΡ.Σ.Υ.Α.)

Το κίνημα δήλωσε μαζικά παρών! 

Δεν μας σταματούν συλλήψεις - αστυνομοκρατία

Οι σημερινές πολύ μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στην Αθήνα και οι αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα βεβαιώνουν ότι το μαζικό κίνημα της εργατικής τάξης, της νεολαίας και όλου του λαού είναι παρών και απαιτεί απόσυρση του ασφα-ληστρικού τερατουργήματος, συνολική κατάργηση και ανατροπή του «μνημονίου» κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. 
Το κίνημα θα σαρώσει την αντιδραστική επίθεση του κεφαλαίου και την ίδια την κυβέρνηση που την υλοποιεί με συνέπεια «σίριαλ κίλερ» των κοινωνικών δικαιωμάτων: τώρα ήρθε η σειρά του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση. 
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι γελασμένη εάν νομίζει ότι η ανοδική ορμή του κινήματος θα ανακοπεί με την τρομοκρατία των προληπτικών συλλήψεων («προσαγωγών») και με την προκλητική παρουσία χιλιάδων αστυνομικών σε θέση στρατού κατοχής. 
Σήμερα πάνω από 100 διαδηλωτές (συνδικαλιστές και μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων, αγωνιστές της Αριστεράς και μέλη οργανώσεων – μεταξύ αυτών και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) συνελήφθησαν καθώς κατευθύνονταν στην κινητοποίηση και απήχθησαν από την αστυνομία, χωρίς κανένα λόγο. 
Επίσης, εργαζόμενοι του Συλλόγου Βιβλίου – Χάρτου δέχθηκαν βάρβαρη επίθεση, το πολιτιστικό στέκι «Νοσότρος» πολιορκήθηκε, ενώ το μαζικό μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων φορέων ήταν περίκλειστο από ορδές ΜΑΤατζήδων, σε όλη τη διάρκεια της πορείας.
Όλα αυτά δεν μας τρομοκρατούν. Μας οπλίζουν με ακόμα μεγαλύτερη θέληση να παλέψουμε για την ανατροπή της πολιτικής τους. 
Οι εργαζόμενοι έδειξαν και σήμερα ότι απαιτείται απεργιακή και αγωνιστική κλιμάκωση, συνολικός πολιτικός αγώνας ενάντια στο σφαγείο κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου.

Αθήνα 20 Μάη 2010

Παύση πληρωμών, έξοδος από το ευρώ!


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ,ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ Δ.Ν.Τ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΡΕΙΑ, ΓΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ. 
ΔΝΤ σημαίνει φτώχεια ανεργία, κατοχή κι επικυριαρχία 
Δραματική επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, της νεολαίας και των συνταξιούχων προοιωνίζεται η προσφυγή στο ΔΝΤ και το μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ. Με αφορμή την δυσκολία δανεισμού του δημοσίου, επιχειρείται ένα πρωτοφανές για τα μεταπολεμικά δεδομένα πλήγμα στις κατακτήσεις των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά από ένα καταιγισμό αντιλαϊκών μέτρων (αύξηση του ΦΠΑ, την μείωση των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, κ.α.), με το μνημόνιο που ψήφισε στη Βουλή, φέρεται αποφασισμένη να επιβάλλει: καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, δραματική συρρίκνωση σε βαθμό εξαφάνισης των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, κατάργηση του ορίου απολύσεων που θα οδηγήσει σε έκρηξη την ανεργία, περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας κ.α.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκλέχτηκε με δέκα μονάδες διαφορά από τη ΝΔ τον Οκτώβρη υποσχόμενη αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των εργαζομένων και πράττει ακριβώς τ’ αντίθετο. Επομένως, δεν έχει καμιά νομιμοποίηση να σύρει τους εργαζόμενους στο σφαγείο του ΔΝΤ και του (κατ’ ευφημισμό) μηχανισμού διάσωσης της ΕΕ.
Η προσφυγή στο μισητό ΔΝΤ ισοδυναμεί με κοινωνικό όλεθρο γιατί θα προκαλέσει έκρηξη της φτώχειας και συνεχή μέτρα λιτότητας, καθώς η ύφεση θα οδηγεί σε συνεχή συρρίκνωση τα δημόσια έσοδα. Τι θετικό άλλωστε βρίσκει η κυβέρνηση στην Ουγγαρία, τη Λετονία, την Ουκρανία, την Τουρκία και δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου που υποβλήθηκαν στο παρελθόν στις θεραπείες σοκ του μισητού οργανισμού;
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι εκτεθειμένη πολύ περισσότερο μετά την απόφαση της ΕΕ στις 9 Μαΐου όταν έγινε εμφανές πως υπήρχαν κι άλλοι δρόμοι από την μετατροπή των εργαζομένων της Ελλάδας σε πειραματόζωα για την εφαρμογή των νέων αντι-εργασιακών μέτρων. Πρόκειται για εξέλιξη που διευκολύνει την Ελλάδα να ζητήσει ακύρωση των αντιλαϊκών μέτρων.
Ο νέος Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος δεν είναι μονόδρομος
Η κυβέρνηση εξ αρχής είχε κι άλλους δρόμους πριν οδηγήσει την Ελλάδα στο τελευταίο σκαλοπάτι του διασυρμού, εκεί που συνωστίζονται όλα τα αποτυχημένα κράτη του κόσμου. Μπορούσε: να προσφύγει σε εσωτερικό δανεισμό (κάτι που δεν έκανε για να μη δυσαρεστήσει τους τραπεζίτες που θα έχαναν μέρος των καταθέσεων), να απαιτήσει ευνοϊκό δανεισμό από την ΕΚΤ (με επιτόκιο 1% που δανείζει τις τράπεζες), να απευθυνθεί στην Κίνα (όχι μέσω της …Goldman Sachs), στη Ρωσία και στις αραβικές χώρες, να απαιτήσει διμερή δανεισμό από άλλες χώρες της ΕΕ ακόμη κι απ’ τη Γερμανία με το επιτόκιο που δανείζεται η ίδια, ως ελάχιστη υποχρέωση τους για τη ζημιά που έχουν προκαλέσει στο εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας από το 1981, να συμπτύξει μέτωπο διεκδίκησης φθηνών δανείων με άλλες χώρες του νότου που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, κ.λπ), να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, που αγγίζει τα 19 δισ. ευρώ (8% του ΑΕΠ), να φορολογήσει την εκκλησία, τις τράπεζες, τους εφοπλιστές, να μειώσει τους εξοπλισμούς, κ.α.
Αντί για τα παραπάνω η κυβέρνηση επέλεξε ένα νέο Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο υπό το μανδύα του ΔΝΤ, επικαλούμενη τα σπρεντς της δευτερογενούς αγοράς (που μόνο ενδεικτική σημασία έχουν) πριν καν εκδώσει ομόλογα! Μια επιλογή που αποδεικνύεται καταστροφική κι επίσης ατελέσφορη. Ιδιαίτερα, μετά την ολιγωρία της κυβέρνησης να βάλει πρακτικά εμπόδια στη συνεχή φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες που οξύνει τα πρόβλημα ρευστότητας αυξάνοντας τον κίνδυνο δέσμευσης των καταθέσεων των μικροαποταμιευτών από τους τραπεζίτες!
Η κυβέρνηση επομένως, με τη συνενοχή του ΛΑΟΣ, των ξένων πρεσβειών, την ουσιαστική συμφωνία της ΝΔ και με την ενθάρρυνση των ΜΜΕ που καλλιεργούν κλίμα πανικού επωμίζεται τεράστιες, ιστορικές ευθύνες που ισοδυναμούν με πρωτοφανή οπισθοδρόμηση στο επίπεδο της οικονομίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Δραματικές είναι επίσης κι οι συνέπειες στο μέτωπο των δημοκρατικών ελευθεριών που σηματοδοτεί η ξένη κατοχή όπως φαίνεται από τις υπερεξουσίες που συγκεντρώνει ο υπουργός Οικονομικών, από την επίδειξη βίας των δυνάμεων καταστολής και τις επιθέσεις στην Αριστερά και σε τμήματα πρωτοπόρων εργατών που μάχονται για τα δικαιώματά τους, όπως οι ναυτεργάτες.
Σε αυτό το κλίμα προοδευτικοί οικονομολόγοι και επιστήμονες με διαφορετικές απόψεις κι από διαφορετικές πολιτικές διαδρομές:
Καλούμαστε να σπάσουμε τη συνήθη σιωπή, να στηρίξουμε τους αγώνες των εργαζομένων για υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών τους κατακτήσεων, για να μην περάσει ο νέος Μεσαίωνας. 
Θεωρούμε πλέον κοινωνική αναγκαιότητα την έξοδο από το ευρώ και την ΟΝΕ κι επίσης την παύση πληρωμών του χρέους και την επαναδιαπραγμάτευση του με στόχο την μείωση ή και τη διαγραφή του. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να επωμίζονται κάθε χρόνο το τεράστιο βάρος εξυπηρέτησης ενός χρέους που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι και παραλύει κάθε προσπάθεια άσκησης φιλολαϊκής πολιτικής. Αρκεί ν΄ αναφερθεί πως με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό, που έχει ανατραπεί επί τα χείρω, οι πληρωμές τόκων (12,3 δισ. ευρώ) είναι διπλάσιες από τις πληρωμές συντάξεων (6,4 δισ.), ενώ τα χρεολύσια (29,1 δισ.) ξεπερνούν τις δαπάνες προσωπικού (26,5 δισ.)!
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να θέσει επιτέλους ένα φραγμό στη ασυδοσία των τραπεζών επιβάλλοντας απαγόρευση φυγής κεφαλαίων, να προχωρήσει στην κρατικοποίηση των μεγάλων τραπεζών, την επαναφορά στο δημόσιο των στρατηγικής σημασίας ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων (ΟΤΕ, Ολυμπιακή κ.α.) την εφαρμογή μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μιας μακρόπνοης βιομηχανικής πολιτικής. 
Άμεσα δε, διεκδικούμε την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων, στο 45%, όπως ήταν μέχρι το 1981. Με βάση υπολογισμούς του σημερινού υπουργού Οικονομικών, από την μείωση των συντελεστών φορολόγησης των ΑΕ (από 35% στο 25%) που ανακοίνωσε ο Κ. Καραμανλής από τη ΔΕΘ το 2004, το δημόσιο χάνει κάθε χρόνο 5 δισ. Επομένως, τα διαφυγόντα έσοδα την τελευταία 6ετία είναι ίσα με το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Γι’ αυτό ζητάμε άμεση αύξηση της φορολόγησης κεφαλαίου για να στηριχθεί η δημόσια υγεία και παιδεία. Επίσης ζητάμε μείωση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τους εργαζόμενους. Αυτά τα μέτρα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα χρηματοδότησης της οικονομίας κι αποτελούν αφετηρία μιας γενναίας αναδιανομής του κοινωνικού πλούτου που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι. 
Καλούμε τον ελληνικό λαό να ανατρέψει τη νέα κατοχή. Να ακυρώσει τα εξευτελιστικά, αντιλαϊκά σχέδια υποταγής στο ΔΝΤ και τον μηχανισμό εξόντωσης της ΕΕ.
Τέλος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη διεύρυνσης του μετώπου δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συμβάλουμε στο μέτρο των δυνάμεών μας σε κάθε ευρύτερη πρωτοβουλία που θα κινείται στην κατεύθυνση στήριξης των λαϊκών αγώνων και καταγγελίας της κυβερνητικής πολιτικής.
    Αθήνα, 15 Μαΐου 2010
    1. Βατικιώτης Λεωνίδας
    2. Γαϊτανίδου Ευανθία
    3. Γάτσιος Βασίλης
    4. Γεωργίου Γιώργος
    5. Γκαγκάτσος Γιάννης
    6. Γρόλλιος Γιώργος
    7. Διαβολάκης Θανάσης
    8. Δημητούλης Δημήτρης
    9. Ζέρβας Μάκης
    10. Καζάκης Δημήτρης
    11. Κόκκορης Μάκης
    12. Κοσμάς Πέτρος
    13. Κουτσομπίνα Καίτη
    14. Κυράνας Μιχάλης
    15. Κυριακάκης Γιάννης
    16. Λάλος Κώστας
    17. Μαρκέτος Σπύρος
    18. Μπαλιώτης Θόδωρος
    19. Μπιτσάκης Ευτύχης
    20. Μωραϊτου Ευγενία
    21. Παπαλεξίου Γιώργος
    22. Παπανικολάου Νίκος
    23. Παππάς Κώστας
    24. Παυλόπουλος Γιώργος
    25. Ρεκλείτης Αλέξανδρος
    26. Ρούσης Γιώργος
    27. Σκαμνάκης Θανάσης
    28. Τασιάκος Χρίστος
    29. Τρικαλινός Γιώργος
    30. Χρήστου Ευαγγελία

    Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

    Απολύουν και κόβουν μισθούς αλλά στήνουν τα καλλιστεία

    ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΜΑΙΟΥ 2010, στις 7.30 η ώρα το βράδι ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ» (μετρό Βοτανικός) επί της Ιεράς Οδού, αρ. 11, Αθήνα.
    Μέσα στο Κέντρο η ξεφτίλα των μεγαλο-κεφαλαιούχων
    και έξω η Ελλάδα που μπορεί και αντιστέκεται.

    ανακοίνωση

    ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ● ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ● ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ● ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ● ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ● ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ● ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΑΣ


    Ο Θ. Φιλιππόπουλος εκδότης του Playboy, πρόεδρος του σωματείου των εκδοτών περιοδικών (Σ.Ε.Π.Τ.) και ο Π. Κυριακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του STAR, εκπρόσωπος του αφεντικού του, με κυνικό τρόπο πριν από λίγες ημέρες παράγγειλαν στους εργαζόμενους ότι δεν έχουν λεφτά και απαίτησαν να δεχθούν μειώσεις στους μισθούς τους. Ταυτόχρονα, πιέζουν τους συναδέλφους μας να αυξήσουν τις ώρες εργασίας για να καλύψουν τη δουλειά των απολυμένων, απειλούν με διακοπή συνεργασίας τους εργαζόμενους που αμείβονται με δελτίο παροχής και δεν δεσμεύονται καν ότι όσοι απέμειναν, τουλάχιστον, θα κρατήσουν τις δουλειές τους.
    Και οι δυο τους, όμως βρήκαν λεφτά για να στήσουν πάλι καλλιστεία. Ημίγυμνες γυναίκες, ανάμεσά τους μάλιστα και πολλές παντρεμένες, σε ζωντανή μετάδοση, θα διαγωνιστούν ποια θα επιλεγεί για να ποζάρει γυμνή στο Playboy.
    Φαίνεται ότι στον προϋπολογισμό των αφεντικών λεφτά για πασαρέλες υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχουν για να εξασφαλίζουν σε όλους τους εργαζόμενους το δικαίωμά στην ποιότητα ζωής.
    Παράλληλα, η κυβέρνηση στρώνει χαλί στην εργοδοτική αυθαιρεσία με την αποδόμηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με την κατάργηση του Οργανισμού Μεσολάβησης και  Διαιτησίας, με την αύξηση του ποσοστού απολύσεων, με την μείωση στο μισό από ότι ισχύει σήμερα της αποζημίωσης απόλυσης.
    • Επειδή, εμείς δεν κυκλοφορούμε με ελικόπτερα και κότερα και δεν βγάλαμε την ανάπτυξη της χώρας μας σε off shore εταιρίες και σε καταθέσεις στο Λονδίνο και στην Ελβετία
    • Επειδή κάποιοι θεωρώντας ότι επιστρέψαμε σε εργασιακό Μεσαίωνα, προκαλούν ανερυθρίαστα τη νοημοσύνη μας και επιχειρούν να αναστήσουν συμπεριφορές τσιφλι­κάδων
    • Επειδή ο εργαζόμενος δεν είναι αριθμός στην κρίση και η γυναίκα δεν γεννήθηκε για να υπηρετεί την οφθαλμοπορνεία
    • Επειδή αυτή και άλλες ρηχές εκδηλώσεις, με τον τρόπο και στους καιρούς που στήνονται ουσιαστικά προκαλούν χιλιάδες συναδέλφους μας ανέργους, απολυμένους, υποαπασχολούμενους και επειδή πλέον χρειάζεται να χτυπηθεί όπου εκδηλώνεται η εργοδοτική σε βάρος μας υπεροψία
    ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΜΑΙΟΥ 2010 στις 7.30 η ώρα το βράδι ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ» (μετρό Βοτανικός),επί της Ιεράς Οδού, αρ. 11, Αθήνα.
    Μέσα στο Κέντρο η ξεφτίλα των μεγαλο-κεφαλαιούχων
    και έξω η Ελλάδα που μπορεί και αντιστέκεται.

    Τρίτη 18 Μαΐου 2010

    Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματειων

    Από σήμερα ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων θέτει σε λειτουργία blog, για την διαδικτυακή επικοινωνία των σωματείων και την άμεση πληροφόρηση των εργαζομένων σε ανακοινώσεις, πρωτοβουλίες, δράσεις, διατύπωση απόψεων κλπ
    Η διέυθυνση είναι http://syntonismos.blogspot.com/


    Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

    Οι δήμοι θέλουν πόρους όχι συγχωνεύσεις

    «Στόχος μας η προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων»

    Συνέντευξη του Χρήστου Κορτζίδη στον Πέτρο Κοσμά

    Ο δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης από την Πέμπτη 29 Απριλίου βρίσκεται στο δημαρχείο Ελληνικού, διανύοντας τη 18η ημέρα απεργίας πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προτεινόμενη συνένωση του δήμου του με την Αργυρούπολη στο πλαίσιο του σχεδίου κατεδάφισης της αυτοδιοίκησης με την επωνυμία «Καλλικράτης». Εκφράζει επίσης την αντίθεση του στη μη παραχώρηση της διαχείρισης της πλαζ του Αγίου Κοσμά, καθότι δεν έχει αποδοθεί η διαχείριση του ακόμη στο δήμο, αλλά και για τα σκληρά αντικοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης. Πολυήμερη απεργία πείνας είχε πραγματοποιήσει και το καλοκαίρι του 2007, τότε που το τοπικό κίνημα μαζί με τον ίδιο κατάφερε να ανοίξει μέρος της παραλίας, η οποία μέχρι τότε ήταν αποκλεισμένη από τα ιδιωτικά συμφέροντα και το παρακράτος της νύχτας.
    - Ποιο είναι το μήνυμα με την τωρινή σας απεργία πείνας;
    - Με τα μέτρα που συμφώνησε με την EE και το ΔΝΤ η κυβέρνηση φτωχαίνει ακόμη περισσότερο το λαό, γκρεμίζει δικαιώματα που καταχτήθηκαν με αγώνες πολλών δεκαετιών.
    Το σχέδιο κατεδάφισης της Αυτοδιοίκησης έχει το όνομα «Καλλικράτης». Αναγκαστικές συγχωνεύσεις, οικονομική ασφυξία, μείωση προσωπικού συνθέτουν ένα αποκρουστικό αύριο για τους δήμους μας, για τους δημότες μας, για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και τις οικογένειες τους. Λέμε λοιπόν έμπρακτα όχι στο σχέδιο «Καλλικράτης», όπως έμπρακτα λέμε όχι στο σύνολο -των μέτρων που πάρθηκαν και θα παρθούν σε βάρος του λαού.
    Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας με την απεργία πείνας που ξεκίνησε την Πέμπτη 29 Απριλίου. Διεκδικούμε να μη συνενωθεί ο δήμος μας. Διεκδικούμε οικονομικούς πόρους, αρμοδιότητες και αυτοτέλεια για να μπορούμε να υπηρετούμε αποτελεσματικότερα τα λαϊκά συμφέροντα. Διεκδικούμε να αλλάζουμε τα πράγματα προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο. Θέλουμε δήμους στην υπηρεσία του λαού και όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
    - Η κατάργηση τον δήμου Ελληνικού μπορεί να πισωγυρίσει τις κατακτήσεις των δημοτών, όπως π.χ. την ελεύθερη παραλία;
    - Ανάμεσα στα αιτήματα της κινητοποίησης μας είναι και η παραχώρηση της διαχείρισης της πλαζ του Αγ. Κοσμά στο δήμο μας. Η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι θέλει δήμους ισχυρούς με αρμοδιότητες. Όμως εδώ και 7 μήνες που της το ζητάμε δεν παραχωρεί στο δήμο Ελληνικού την αρμοδιότητα της παραλίας του. Την πλαζ αυτή που ήταν αποκλεισμένη - ιδιωτική την ανοίξαμε με τις κινητοποιήσεις μας το καλοκαίρι του 2007. Παρών τότε ήταν και ο σημερινός πρωθυπουργός. Από τις 10 Ιουνίου του 2007 κρατάμε την πλαζ ανοιχτή για όλους τους πολίτες παρέχοντας δωρεάν τις βασικές υπηρεσίες (πρόσβαση σε ΑΜΕΑ, ομπρέλες, καρέκλες, υπαίθριες ντουζιέρες, τουαλέτες, αποδυτήρια, ναυαγοσώστη, συνεχή καθαριότητα και φύλαξη) σε πείσμα όλων όσοι κρατούν κλειστές τις κανονικές εγκαταστάσεις της.
    Αυτό το κάνουμε παρά τις προκλήσεις που ακόμη και τώρα δεχόμαστε από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην παραλία, παρά τα δεκάδες δικαστήρια που αντιμετωπίζουμε από τους ίδιους, χωρίς καμία βοήθεια από την προηγούμενη και την τωρινή κυβέρνηση. Με την κινητοποίηση μας ζητάμε επίσης από τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των παράνομων επιχειρήσεων και των νυχτερινών κέντρων από την παραλία.
    Η προηγούμενη κυβέρνηση επί 2,5 σχεδόν χρόνια μετά τις κινητοποιήσεις μας δεν έκανε τίποτα. Η τωρινή κυβέρνηση 7 μήνες δεν κάνει τίποτα. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του μάλιστα ο πρωθυπουργός, παρουσία της αρμόδιας υπουργού, δεν είχε το θάρρος να πάει χίλια μέτρα πιο κάτω όπου λειτουργούν παράνομα νυχτερινά κέντρα, τα οποία ο δήμος μας το πρωί τα σφραγίζει και το βράδυ δουλεύουν. Αυτό αποθρασύνει τους παράνομους επιχειρηματίες που προσβλέπουν με ελπίδα στην κατάργηση του δήμου μας.
    - Τι θα φέρει η εφαρμογή τον σχεδίου Καλλικράτης συνολικά στη χώρα;
    - Ας ξεχάσουμε για μια στιγμή τις βαρύγδουπες εξαγγελίες και τα μεγάλα λόγια και ας προσπαθήσουμε να σκεφτούμε καθαρά την επόμενη μέρα των δήμων της χώρας. Έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα είναι με λιγότερους οικονομικούς πόρους, δηλαδή φτωχότεροι; Έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους μεγαλύτερα βάρη και αρμοδιότητες; Έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα είναι με λιγότερο και χειρότερα αμειβόμενο προσωπικό, δηλαδή με φτωχότερο ανθρώπινο δυναμικό; Έχουμε καμία αυταπάτη ότι μέσα στις γενικότερες συνθήκες όπου εκδηλώνεται μια πρωτοφανής επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματα των λαϊκών τάξεων, μια πολιτική που φτωχαίνει το λαό, θα ανθίσει η αυτοδιοίκηση; Από πού προκύπτει ότι οι μεγαλύτεροι δήμοι θα είναι αποτελεσματικότεροι στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι περισσότερο αντιπαραγωγικοί, αδιάφοροι και διεφθαρμένοι, όπως προκύπτει από την ελληνική και διεθνή εμπειρία; Από πού προκύπτει ότι αυτό που λείπει σήμερα από τους δήμους είναι οι αναγκαστικές συνενώσεις και όχι η γενναία αύξηση των πόρων που διαχειρίζονται με τις ανάλογες αρμοδιότητες, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στην όλη λειτουργία και τον έλεγχο τους; Από πού προκύπτει ότι το σχέδιο
    Καλλικράτης δεν θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο τους δημότες των νέων δήμων από τη λήψη αποφάσεων και θα αυξήσει τη ρεμούλα, τη διαφθορά και τον εναγκαλισμό με το κεφάλαιο και τα συμφέροντα του;
    - Πώς μπορεί να ανατραπεί το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης;
    - Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο του συμβιβασμού και της υποταγής, αλλά το δρόμο της αντίστασης. Ο δρόμος αυτός δεν είναι μόνο ο δρόμος της τιμής, μπορεί να είναι και ο δρόμος της νίκης. Αν είμαστε αποφασισμένοι να περπατήσουμε πραγματικά αυτό το δρόμο, αν συντονίσουμε τις δυνάμεις μας, αν εκδηλώσουμε τον αγώνα μας ως μέρος του γενικότερου αγώνα του λαού της χώρας, τότε μπορούμε να νικήσουμε.
    Εμείς εντείνουμε τον αγώνα μας. Η απεργία πείνας είναι ένα σημαντικό αλλά όχι το μόνο στοιχείο των κινητοποιήσεων μας.
    - Ποιοι άλλοι δήμοι αντιδρούν στη συνένωση;
    - Ένας μεγάλος αριθμός δήμων σε όλοι τη χώρα λέει όχι στον«Καλλικράτη».
    - Μήπως είναι τοπικιστικά τα κίνητρα των αντιδράσεων αυτών;
    - Οι πρόνοιες και οι υποχρεωτικές συνενώσεις του «Καλλικράτη» δεν είναι μονόδρομος ούτε αντικειμενική ανάγκη. Είναι, πολιτική επιλογή. Πολιτική επιλογή είναι και η αντίσταση στην αντιδραστική μεταρρύθμιση που επιφέρει και στην αυταρχική - ετσιθελική και αντιδημοκρατική εφαρμογή του, που επιχειρεί η κυβέρνηση ενάντια στη θέληση των τοπικών κοινωνιών.

    Εφημερίδα ΠΡΙΝ, φύλλο 983, Κυριακή, 16 Μαΐου 2010.

    Σάββατο 15 Μαΐου 2010

    Η ελληνική νομαρχία

    Του Ευτύχη Μπιτσάκη

    Οι έμποροι φωνάζουν για αγορές
    Οι άνεργοι πεινούσαν. Τώρα
    πεινάνε κι όσοι εργάζονται
    Τα χέρια που ήταν σταυρωμένα,
    σαλεύουν πάλι.
    Φτιάχνουν οβίδες.

    Μπέρτολτ Μπρεχτ








    Πολλοί μιλούσαν για τον ερχομό του Μεσαίωνα! Ήτανε, λέει, αριστεριστές! Τώρα θα πεινάσουν και αυτοί που εργάζονται! Ήταν αναπόφευκτη η καταστροφή;

    Το ΔΝΤ, κατά τον κληρονομικώ δικαίω πρωθυπουργό, ήταν μονόδρομος! Να τον πιστέψουμε; Αν δεν ήξερε την κατάσταση, όταν ο Καραμανλής, έξυπνα φερόμενος για μοναδική ίσως φορά στη ζωή του, του παραχώρησε την εξουσία, τότε θα έπρεπε να πάει σπίτι του. Όμως, αν δεν ήξερε ο ίδιος, ήξεραν οι σύμβουλοί του -Έλληνες και ξένοι. Έλεγε λοιπόν: «Υπάρχουν λεφτά!». Και όταν φάνηκε γυμνή η αλήθεια, αντί να δει τι θα ήταν δυνατόν να περισωθεί, βγήκε στα κεραμίδια: Η χώρα είναι σε κώμα! Είναι στην εντατική! Τιτανικός! Κινδυνεύει να απολέσει μέρος της εθνικής ανεξαρτησίας της! Επί Γεωργίου Παπανδρέου του Α’, πριν από 65 χρόνια, η χώρα ετέθη υπό καθεστώς υποτέλειας. Επί Γεωργίου Παπανδρέου του Β’, υποβαθμίστηκε σε νομαρχία της Ε.Ε.
    Ήταν, όμως, μονόδρομος η κατολίσθηση προς το ΔΝΤ; Ας το συζητήσουμε. Ας δεχτούμε ότι ο Παπανδρέου γνώριζε την κατάσταση: Αντί, λοιπόν, να υπονομεύει τη χώρα με τις ιερεμιάδες του, έπρεπε, προτού ξεσπάσει η κρίση, να προλάβει να συνάψει δάνεια με τους κερδοσκόπους (που σεμνοπρεπώς αποκαλούνται Αγορές!) με λιγότερο καταστροφικούς όρους. Αλλά, σαστισμένος ή γνωρίζοντας τι κάνει, άνοιξε την όρεξη στα όρνεα και τους λύκους.
    Μονόδρομος, λοιπόν, ο καιάδας του ΔΝΤ; Όχι! Η χώρα διαθέτει 300 δισ. ευρώ σε καταθέσεις. Θα μπορούσε, λοιπόν, η κυβέρνηση να εκδώσει ομόλογα με επιτόκιο, ας πούμε, 3,5%. Έτσι: Οι Έλληνες αγοραστές θα έπαιρναν επιτόκιο ανώτερο από το 2% που δίνουν οι καθεδρικοί του τζόγου. Το κράτος θα δανειζόταν με 3,5% αντί για 6% ή 7%. Το χρήμα θα έμενε στον τόπο και η χώρα δεν θα έχανε «μέρος της εθνικής της ανεξαρτησίας». Άλλη επιλογή: Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, στάση πληρωμών. Αλλά τότε, λέει, η περήφανη Ελλάδα της Ολυμπιάδας, θα ταπεινωνόταν! Θα χάναμε την εκτίμηση των συμμάχων μας!
    Εν τέλει: Η Ελλάδα δεν έχει κυβέρνηση. Η κυβέρνηση εδρεύει στις Βρυξέλλες και συνομιλεί με την Ουάσιγκτον. Αυτό που έγινε αποτελεί πράξη εθνικής προδοσίας. Και αυτό που έγινε, έγινε συνειδητά: Για να ποδοπατηθούν δικαιώματα κεκτημένα με αγώνα. Να εκποιηθεί ο κρατικός τομέας της οικονομίας. Να μπουν οι ξένοι «επενδυτές» να αρπάξουν ό,τι μένει από τον πλούτο της χώρας. Αυτή είναι η λογική του καπιταλισμού! Και η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο συνολικά και, ειδικότερα, δούρειος ίππος για να πατήσει πόδι το ΔΝΤ στη λεγόμενη Ε.Ε.
    Λοιπόν: Ελλάδα, Νομαρχία της Ε.Ε. Ας μη βιαστούμε, όμως, να φανταστούμε ότι είμαστε υπό ξένη κατοχή. Όπως το 1944 και όπως το 1967, οι ιμπεριαλιστές δεν ήλθαν εδώ σαν ξένοι κατακτητές! Ήταν προσκεκλημένοι της «ηγέτιδος» τάξης μας. Από «κοινού συμφέροντος ορμώμενοι» ξένοι και αστική τάξη, τσάκισαν τότε το ΕΑΜικό κίνημα. Αργότερα, την ανερχόμενη Αριστερά. Τότε, αλλά προπαντός σήμερα, ο αγώνας της εργατικής τάξης και συνολικά των υποτελών στρωμάτων, ήταν και είναι ταξικός! Ας αφήσουν, λοιπόν, οι «αρμόδιοι» τις εκκλήσεις για εθνική ομοψυχία, για νέο πατριωτισμό κ.λπ. Σήμερα, από τη μια όχθη είναι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, τα θύματα της πολιτικής τους.
    Τι περιμένει, λοιπόν, η Αριστερά; Η κρίση δεν οδηγεί «νομοτελειακά» στην Επανάσταση. Μπορεί να σέρνεται και να σαπίζει (Για τους «ασυμβίβαστους» του Περισσού, αυτά δεν τα λέω εγώ, τα λέει ο Λένιν). Μπροστά σε μια διηρημένη Αριστερά, χωρίς στρατηγική διεξόδου, οι «μάζες» στρέφονται προς τον αντιδραστικό εθνικισμό και τον αντιδραστικό αντιιμπεριαλισμό. Στο τέλος, προς τον νεοφασισμό. Αυτά τα είδαμε στη δεκαετία του ’30. Λοιπόν: Κοινή δράση. Μέτωπο αντίστασης. Και στρατηγική με τελικό στόχο τον σοσιαλισμό. Και η Ευρώπη; Ενωμένη Ευρώπη, ως Ένωση Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

    * Σημείωση: Το άρθρο του κ. Μπιτσάκη γράφτηκε πριν από τις κινητοποιήσεις της Τετάρτης, 5/5, και έτσι το ύφος -όπως ο ίδιος μας διαμήνυσε- δεν είναι ανάλογο με όσα εξελίχθηκαν εκείνη την ημέρα

    Εφημερίδα: Δρόμος της αριστεράς, φύλλο 12, , 8 Μαΐου 2010

    Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

    Το ψηφοδέλτιο της χρεοκοπίας

    Η διαφορά με τα άλλα ψηφοδέλτια είναι ότι
    δεν σταυρώνεις εσύ αυτούς
    αλλά αυτοί εσένα.
    Στο ψηφοδέλτιο αυτό συμμετέχουν αυτοί που κυβερνούν τον τόπο, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εκλογών. Συμμετέχουν επίσης, ως συνεργαζόμενοι, οι πολιτικοί αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.
    ΟΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΣ ΑΥΤΟΙ ΒΓΗΚΑΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

    Απόλυση συνδικαλιστή στο Συνεταιρισμό Επαγγελματιών Ψυκτικών Ελλάδος

    Η Αλληλεγγύη είναι το όπλο μας απέναντι στο εργασιακό μεσαίωνα που επιχειρούν να επιβάλουν κυβέρνηση - ΕΕ – ΔΝΤ
    Την Δευτέρα 10 Μαΐου ανακοινώθηκε στον υπάλληλο του Συνεταιρισμού Επαγγελματιών Ψυκτικών Ελλάδος (Σ.Ε.Ψ.Ε). Νικόλα Κουσουλάκη η απόλυσή του. Ο Ν.Κ. είναι μέλος της προσωρινής διοίκησης του νέου Σωματείου των ψυκτικών και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του κλάδου.
    Η απόλυση του είναι για συνδικαλιστικούς και μόνο λόγους, και έχει δοθεί προθεσμία στην εργοδοσία μέχρι τη Δευτέρα, 17 Μαΐου προκειμένου να ανακαλέσει την παράνομη απόλυση, άλλως θα υπάρξει κλιμάκωση των δράσεων αλληλεγγύης.
    Την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε η απόλυση, στην έδρα του συνεταιρισμού συγκεντρώθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές. Οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού στην επικοινωνία τους με τους συνδικαλιστές - αλλά και σε κάθε προηγούμενη τοποθέτηση τους - αναγνώριζαν ότι δεν υπήρχε ουδέποτε πρόβλημα με την εργασία που παρείχε ο Ν.Κ., πράγμα που φαίνεται από το γεγονός ότι του είχαν προτείνει θέση προϊσταμένου. Η απόλυσή του είναι απολύτως παράνομη και καταχρηστική.
    Ήδη αρκετά σωματεία εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους και εκδίδουν σχετικά ψηφίσματα συμπαράστασης.
    Οι ανακοινώσεις συμπαράστασης στέλνονται είτε στο mail gpap72@gmail.com ή κατευθείαν στο Σ.Ε.Ψ.Ε., Λ. Κωνσταντινουπόλεως 155 - 10441 Αθήνα, τηλ.: 2105221528, fax: 2105223688, sepsespe@otenet.gr
    Η ανακοίνωση που έχει εκδώσει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

    Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

    ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Τετάρτη 12 Μάη στις 6.00 μ.μ.
    Προσυγκέντρωση πρωτοβάθμιων σωματείων για το Συλλαλητήριο των Συνδικάτων στα Προπύλαια.

    ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ

    Μίλησαν για «βεβήλωση» (!) της Ακρόπολης από το ΚΚΕ!







    Ποιοι;

    Αυτοί, που έδωσαν άδεια στην κυρία Τζένιφερ Λόπεζ, το 2008, να χρησιμοποιεί τον Παρθενώνα ως ντεκόρ για τη διαφήμιση της κολεξιόν της...















    Αυτοί, που δεν έβγαλαν άχνα, όταν, το 1992, στη διαφήμιση της «Coca-Cola» οι κίονες του Παρθενώνα έπαιρναν το σχήμα του μπουκαλιού της πολυεθνικής...














    Αυτοί, που «ευγνωμονούν» τους Άγγλους, που ματοκύλισαν την Αθήνα το Δεκέμβρη του 1944, σαν αυτόν που φωτογραφιζόταν στο Μουσείο της Ακρόπολης...














    Από το σημερινό Ριζοσπάστη

    Τρίτη 11 Μαΐου 2010

    ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

    Ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκειας της σημερινής συγκέντρωσης, που διοργάνωσε ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων έξω από το υποκαταστημα της Marfin και ολοκληρώθηκε με πορεία προς της Βουλή.

    Κυριακή 9 Μαΐου 2010

    Συγκέντρωση μνήμης, Τρίτη, 11 Μάη ώρα 7 μ.μ. στη Μαρφίν

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
    • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ
    • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
    • ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΔΝΤ-ΕΕ ΜΕ 48ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
    • ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
    Η πρώτη πράξη εφαρμογής του κοινωνικού Μεσαίωνα στη χώρα μας που επιχειρεί η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ σφραγίστηκε με το αίμα αθώων συναδέλφων μας, των τριών εργαζομένων στην τράπεζα της Μαρφίν. Η Συμφωνία και η προσχεδιασμένη πορεία προσφυγής της χώρας μας στο ΔΝΤ μέσω της ΕΕ, έχει απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων. Έχει ηττηθεί στη συνείδηση του λαού. Δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση. Για αυτό πάνω στο αίμα των τριών νεκρών της Μαρφίν και πριν καν κηδευτούν, στήθηκε μια πρωτοφανής, ανήθικη εκμετάλλευση της δολοφονίας, από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ για να οικοδομηθεί η πολιτική συναίνεση, ώστε να περάσουν τα μέτρα στους εργαζόμενους με το λιγότερο δυνατό κόστος! Για αυτό: Καταγγέλλουμε το άθλιο και ανήθικο όργιο εκμετάλλευσης των νεκρών από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ και από μεγάλο τμήμα των ΜΜΕ!
    Το εργατικό κίνημα θρηνεί για τα τρία αθώα θύματα της τράπεζας στη Μαρφίν!
    Γιατί ξέρει τι θα πει θάνατος στα σύγχρονα κάτεργα του εργασιακού μεσαίωνα! Η πολιτική ευθύνη για το αίμα των τριών αθώων της Μαρφίν ανήκει στην ίδια! Είναι απαράδεκτη η προσπάθεια να συκοφαντηθεί, να ταυτιστεί ή να συσχετισθεί το ταξικό εργατικό κίνημα και η μεγαλειώδης απεργιακή συγκέντρωση με την εγκληματική ενέργεια της δολοφονίας! Τέτοιες εγκληματικές ενέργειες έχουν αντικειμενικά το χαρακτήρα προβοκάτσιας ενάντια στο εργατικό κίνημα! Καταγγέλλουμε το όργιο βίας και τρομοκρατίας της ΕΛΑΣ, το αστυνομικό κράτος και τους σκοτεινούς μηχανισμούς του!
    Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την εργοδοσία και καταθέτουμε την οργή μας για τα σύγχρονα εργατικά γκέτο που έχουν δημιουργηθεί με προεξάρχοντες τους τραπεζίτες. Στα γκέτο εκείνα που στο όνομα της κερδοφορίας ασκείται η μέγιστη εργασιακή βία, οδηγώντας εργοδότες να κλειδώνουν εργαζόμενους μέσα στις επιχειρήσεις προκειμένου να μην απεργήσουν. Ας αναλάβουν αυτοί όλοι τις ευθύνες και ας μην προσπαθούν θρασύτατα να μεταθέσουν ευθύνες αλλού αναγορεύοντας τον εαυτό τους σε τιμητή.
    Διαχωριζόμαστε αποφασιστικά και καταδικάζουμε την εγκληματική ενέργεια αυτών που σαν μέσο αντίδρασης διαλέγουν την τυφλή βία που στρέφεται τελικά κατά του ίδιου του λαϊκού κινήματος, δίνοντας το άλλοθι στις δυνάμεις καταστολής του «σερίφη» Χρυσοχοϊδη να επιτεθούν στους διαδηλωτές που λειτουργούν ηθελημένα η άθελα τους σαν «συγκοινωνούντα» δοχεία με τις δυνάμεις καταστολής. Τώρα είναι αναγκαίο περισσότερο από κάθε άλλη φορά η πολιτική καταδίκη και η απομόνωσή τους από το εργατικό λαϊκό κίνημα.

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
    • Να καθίσει στο σκαμνί, να ανατραπεί η βάρβαρη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, μαζί με την κρατική καταστολή και τις πρακτικές προβοκάτσιας, που αποτελούν τους ηθικούς και πολιτικούς αυτουργούς του εγκλήματος
    • Να καθίσει στο σκαμνί ο Βγενόπουλος και κάθε εργοδοτικός μηχανισμός, που φυλακίζουν τους εργαζόμενους με την απειλή της απόλυσης.
    • Να συλληφθούν και να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας και να αποκαλυφθεί δημόσια και πολιτικά ο ρόλος τους, μαζί με τη σύνδεση τους με τους κρατικούς μηχανισμούς.
    Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση μνήμης την Τρίτη 11 Μάη 2010 στις 19.00 έξω από το υποκατάστημα της Marfin στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στην συνέχεια στην Βουλή.
    Αποτείνοντας με αγωνιστικό τρόπο φόρο τιμής στην μνήμη των τριών αδικοχαμένων συναδέλφων μας.

    Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

    ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 6 Μάη

    Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί στις 5.00 στα Προπύλαια και στις 6.00 μ.μ. στο Σύνταγμα (γωνία Πανεπιστημίου)

    Το απεργιακό ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.
    Να αποσυρθούν τα μέτρα κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ
    Την πολιτική ευθύνη για τους νεκρούς έχουν η κυβέρνηση, η αστυνομία, η εργοδοσία.
    Ο σημερινός απεργιακός σεισμός και η μεγαλύτερη διαδήλωση από την κατάρρευση της χούντας ήταν το πιο ηχηρό ΟΧΙ στα μέτρα κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ. Αντί να τα αποσύρει από τη Βουλή, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί χωρίς ντροπή τον τραγικό χαμό των τριών εργαζόμενων στη Μαρφίν για να τα προωθήσει.
    Τα κροκοδείλια δάκρυα του Βγενόπουλου, ο οποίος εξανάγκαζε τους εργαζόμενους να δουλεύουν κλειδωμένοι σε ένα κτίριο χωρίς πυρασφάλεια, έχουν την ίδια αξία με τις προκλητικές καταγγελίες του πρωθυπουργού για διαδηλωτές-δολοφόνους. Ένοχη για τους νεκρούς είναι η κυβέρνηση, η αστυνομία και η εργοδοσία. Κλεισμένη στο γυάλινο πύργο, μαζί με τους ελεγκτές του ΔΝΤ και της ΕΕ, έδινε σήμερα εντολές για ανελέητη επίθεση στις εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτών που πολιόρκησαν την Βουλή φωνάζοντας στους βουλευτές «Βγείτε τώρα έξω»!
    Το όργιο της αστυνομικής τρομοκρατίας συνεχίστηκε εμποδίζοντας την πρόσβαση της Πυροσβεστικής στο φλεγόμενο κτίριο της Μαρφίν. Χιλιάδες διαδηλωτές δέχτηκαν επιθέσεις με ρόπαλα και δακρυγόνα από το Σύνταγμα μέχρι τη Κλαυθμώνος ώστε να εμποδιστούν να πλησιάσουν τον «ιερό χώρο» της Βουλής όπου η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη ψήφο μόνο του ΛΑΟΣ (και τη γενικότερη συναίνεση της ΝΔ), θέλει να επιβάλει το μεγαλύτερο πραξικόπημα σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και της νεολαίας.

    Σήμερα η εργατική τάξη έστειλε το μήνυμα στην κυβέρνηση Παπανδρέου ότι δεν θα περάσουν τα μέτρα.Είναι ώρα για κλιμάκωση του απεργιακού και λαϊκού ξεσηκωμού με αγώνες και απεργίες διαρκείας, με καταλήψεις στις σχολές, με μαζικά συλλαλητήρια.

    Να συνεχίσουμε μέχρι να καταργήσουμε στη πράξη το μηχανισμό ΔΝΤ-ΕΕ, μέχρι να διώξουμε τους επιτηρητές και την πολιτική τους.
    Η Αριστερά πρέπει τώρα να στηρίξει την απεργιακή κλιμάκωση και να απαιτήσει:
    Να παγώσουν τώρα οι πληρωμές των τόκων και να καταργηθεί το χρέος.Άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο!Να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις με την φορολογία των πλούσιων.
    Δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά κυβέρνηση να πάρει πίσω κατακτήσεις που κερδίσαμε με αγώνες και θυσίες.

    ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 5 Μάη 2010

    Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

    Πανεργατική Γενική Απεργία, 5 Μάη

    Μάχη διαρκείας με κλιμάκωση

    Ένας κρίσιμος σταθμός στην πάλη των εργαζόμενων ενάντια στο σφαγείο κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ αποτελεί η Γενική Απεργία της Τετάρτης 5 Μάη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Σταθμός για μαζική ανυπακοή στην πολιτική του εργασιακού μεσαίωνα, στην κλιμάκωση που απαιτείται τώρα, μετά και την ανακοίνωση των νέων μέτρων σφαγής των εργατικών αναγκών και δικαιωμάτων.

    Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους, τους άνεργους «Να μετατρέψουν την γενική απεργία της 5ης Μάη σε μέρα μάχης των εργαζομένων και του λαού ενάντια στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας», την ΕΕ και το ΔΝΤ, τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις ομοσπονδίες, τα σωματεία που είναι ενταγμένα στο ΠΑΜΕ να βαδίσουμε μαζί στον ενωτικό, ταξικό δρόμο της αντίστασης. Να απομονώσουμε τη γραφειοκρατική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να πάρουμε οριστικό διαζύγιο από την υποταγή και τη συναίνεση στην πολιτική της κυβέρνησης και των εργοδοτών.
    Να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε όλους τους κλάδους που κινητοποιούνται και μπαίνουν σε δρόμο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων: να στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, των εκπαιδευτικών, της υγείας, των ΟΤΑ και των εργαζόμενων στις μεταφορές. Η αλληλεγγύη είναι η δύναμή μας.
    Να στηρίξουμε πολύμορφες κινητοποιήσεις και προσπάθειες αγωνιστικής δράσης, δημιουργία επιτροπών αγώνα σε όλη την Ελλάδα, απευθυνόμενοι σε μαζικούς φορείς και σωματεία.»
    Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων καλεί την Τετάρτη 5 Μάη σε απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων στο Μουσείο, στις 10.30 π.μ.

    Σάββατο 1 Μαΐου 2010

    ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ, 5 ΜΑΗ

    Ανακοίνωση του
    Συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων
    δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
    ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ
    ΣΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ!

    Με την επίσημη προσφυγής της ελληνικής κυβέρνησης στο «μηχανισμό στήριξης» της ΕΕ και του ΔΝΤ, κλιμακώνεται ακόμη περισσότερο η ιστορικών διαστάσεων επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την ανοιχτή υποστήριξη του ΛΑΟΣ και την ουσιαστική κάλυψη της ΝΔ, παραδίδει τους εργαζομένους στους «επαγγελματίες οικονομικούς δολοφόνους» του ΔΝΤ. Οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση για να μπορέσει να εισπράξει την οικονομική βοήθεια θα αποτελούν πισωγύρισμα δεκαετιών για την εργατική τάξη στον τόπο μας, θα σηματοδοτούν τρομαχτικές ανατροπές σε όλους τους όρους εργασίας, δράσης, ζωής των εργαζομένων. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι οι διπλές δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ στο πλαίσιο του «Προγράμματος Σταθερότητας» και του ΔΝΤ στο πλαίσιο του «μηχανισμού στήριξης» περιλαμβάνουν:
    Τη δραστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, που ήδη εφαρμόζεται.